Приготування сироїжок

3019_4

Сироїжки – одні із самих поширених лісових грибів. В Україні зустрічається більше 60 видів сироїжок, серед яких є як широко розповсюджені, так і дуже рідкісні, їстівні 2 категорії, їстівні 3 категорії, їстівні 4 категорії, умовно їстівні та неїстівні.

Серед їстівних 2 категорії найбільш поширені – Підгруздок зеленуватопластинковий (Russula chloroides), Підгруздок білий (Russula delica) та Сироїжка луската (Russula virescens). 3 категорії – Сироїжка зелено-червона (Russula alutacea), Сироїжка синьо-жовта (Russula cyanoxantha), Сироїжка пахуча (Russula graveolens), Сироїжка сіра (Russula grisea), Сироїжка цільна (Russula integra), Сироїжка охряно-жовта (Russula lutea), Сироїжка дівоча (Russula puellaris), Сироїжка їстівна (Russula vesca) та Сироїжка буріюча (Russula xerampelina). 4 категорії Підгруздок біло-чорний (Russula albonigra), Сироїжка золотисто-жовта (Russula lutea) та Сироїжка бридка (Russula nauseosa).

Серед умовно їстівних поширені – Підгруздок чорний (Russula adusta), Валуй (Russula foetens) та Підгруздок чорніючий (Russula nigricans).

Сироїжки придатні для приготування будь-яких страв та для соління холодним та гарячим способом. Їстівні сироїжки 2 та 3 категорії можна маринувати, сироїжки 4 категорії та умовно їстівні для маринування не придатні. Перед приготуванням сироїжки не потребують тривалого відварювання, їх достатньо буде відварити протягом 10 – 15 хвилин, а сироїжки 2 категорії і того менше – не більше 5 хвилин. Крім того сироїжки 2 категорії можна сушити про запас.

Умовно їстівні сироїжки характеризуються наявністю пекуче-їдкого смаку, як у груздів, тож використовуються вони лише після попереднього вимочування (близько 1 доби) або тривалого відварювання (40 – 60 хвилин). Після вимочування або тривалого відварювання вони підійдуть для приготування будь-яких страв або для засолювання.


Сироїжки в томатному сокові

3020_3

Один із самих смачних способів приготування сироїжок – тушкування їх в томатному сокові.

Для приготування таким способом Вам знадобляться свіжі сироїжки, томатний сік або томатна паста, ріпчаста цибуля та спеції.

Час приготування страви – не більше 1 години. Смакують сироїжки в томаті як окремо, так і в гарнірі до картопляного пюре, вермішелі або різноманітних каш.

 Читати далі >>>

Сироїжки в вині

3019_7

Досить оригінально смакують сироїжки приготовані в вині. Додавання столового вина додає неповторного присмаку страві та посилює смакові якості сироїжок.

Для приготування знадобиться столове вино, гірчиця, солодкий перець, ріпчаста цибуля і звісно ж свіжі сироїжки.

Час приготування страви 1 година. Сироїжки в вині є універсальним гарніром  до різних страв, до картоплі та спагеті чи каші, також вони смакуватимуть як і окрема страва.

 Читати далі >>>

Салат із сироїжок та курятини

3020_7

Чудовий салат з сироїжок – оригінальна заміна  традиційному олів’є. Всі компоненти салату чудово поєднується один з одним та забезпечують приємний смак салату.

Для приготування салату Вам знадобляться свіжі сироїжки, куряче філе, яйця, цибуля ріпчаста, зелень цибулі, часник та соус майонез.

Час приготування салату 1,5 години.

 Читати далі >>>