Приготування сироїжок
Сироїжки – одні із самих поширених лісових грибів. В Україні зустрічається більше 60 видів сироїжок, серед яких є як широко розповсюджені, так і дуже рідкісні, їстівні 2 категорії, їстівні 3 категорії, їстівні 4 категорії, умовно їстівні та неїстівні. Серед їстівних 2 категорії найбільш поширені – Підгруздок зеленуватопластинковий (Russula chloroides), Підгруздок білий (Russula delica) та Сироїжка луската (Russula virescens). 3 категорії – Сироїжка зелено-червона (Russula alutacea), Сироїжка синьо-жовта (Russula cyanoxantha), Сироїжка пахуча (Russula graveolens), Сироїжка сіра (Russula grisea), Сироїжка цільна (Russula integra), Сироїжка охряно-жовта (Russula lutea), Сироїжка дівоча (Russula puellaris), Сироїжка їстівна (Russula vesca) та Сироїжка буріюча (Russula xerampelina). 4 категорії – Підгруздок біло-чорний (Russula albonigra), Сироїжка золотисто-жовта (Russula lutea) та Сироїжка бридка (Russula nauseosa). Серед умовно їстівних поширені – Підгруздок чорний (Russula adusta), Валуй (Russula foetens) та Підгруздок чорніючий (Russula nigricans). Сироїжки придатні для приготування будь-яких страв та для соління холодним та гарячим способом. Їстівні сироїжки 2 та 3 категорії можна маринувати, сироїжки 4 категорії та умовно їстівні для маринування не придатні. Перед приготуванням сироїжки не потребують тривалого відварювання, їх достатньо буде відварити протягом 10 – 15 хвилин, а сироїжки 2 категорії і того менше – не більше 5 хвилин. Крім того сироїжки 2 категорії можна сушити про запас. Умовно їстівні сироїжки характеризуються наявністю пекуче-їдкого смаку, як у груздів, тож використовуються вони лише після попереднього вимочування (близько 1 доби) або тривалого відварювання (40 – 60 хвилин). Після вимочування або тривалого відварювання вони підійдуть для приготування будь-яких страв або для засолювання. |
Сироїжки в томатному сокові
Один із самих смачних способів приготування сироїжок – тушкування їх в томатному сокові. Для приготування таким способом Вам знадобляться свіжі сироїжки, томатний сік або томатна паста, ріпчаста цибуля та спеції. Час приготування страви – не більше 1 години. Смакують сироїжки в томаті як окремо, так і в гарнірі до картопляного пюре, вермішелі або різноманітних каш. |
|
Читати далі >>> |
Сироїжки в вині
Досить оригінально смакують сироїжки приготовані в вині. Додавання столового вина додає неповторного присмаку страві та посилює смакові якості сироїжок. Для приготування знадобиться столове вино, гірчиця, солодкий перець, ріпчаста цибуля і звісно ж свіжі сироїжки. Час приготування страви 1 година. Сироїжки в вині є універсальним гарніром до різних страв, до картоплі та спагеті чи каші, також вони смакуватимуть як і окрема страва. |
|
Читати далі >>> |
Салат із сироїжок та курятини
Чудовий салат з сироїжок – оригінальна заміна традиційному олів’є. Всі компоненти салату чудово поєднується один з одним та забезпечують приємний смак салату. Для приготування салату Вам знадобляться свіжі сироїжки, куряче філе, яйця, цибуля ріпчаста, зелень цибулі, часник та соус майонез. Час приготування салату 1,5 години. |
|
Читати далі >>> |