Russula alutacea
Синоніми і застарілі назви
- Russula esculenta var. alutacea Pers., 1796
- Russula xerampelina var. alutacea (Pers.) Quél., 1888
- Russula alutacea f. rufoalba Singer, 1932
Опис
Шапка діаметром 5 – 15 (20) см, м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, увігнуто-розпростерта, з товстим, гладким, рубчастим краєм. Поверхня шапки гола, гладка, клейкувата, з віком суха, матова, зеленувато-пурпурова, оливково-пурпурова, фіолетово-червона, коричнево-червона, коричнювато-пурпурова.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки широкі, товсті, прирослі, спочатку кремові, з віком охряно-жовті.
Споровий порошок жовтий або охряний. Спори 8-11 * 7-9 мкм, майже кулястої форми, з бородавчастою або шипуватою поверхнею, з сітчастою орнаментацією.
Ніжка висотою 5 – 8 см, діаметром 1,5 – 4 см, циліндрична, спочатку щільна, з віком з порожнинами, біла, іноді рожевувата або жовтувата.
М’якоть м’ясиста, щільна, біла, під шкіркою жовтувата, на зрізі кольору не змінює, з солодкуватим смаком та без запаху.
Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, а також соленим.
Середовище і розповсюдження
Росте з середини липня до кінця вересня, переважно в листяних, зрідка в хвойних соснових лісах, поодинці та групами.
Розповсюджений по всьому Поліссі, в Карпатах, в Правобережному та Лівобережному Лісостепу.
Галерея