Russula integra

Russula integra Сироїжка цільна
 (Сироїжка бездоганна)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula integra (L.) Fr., 1838

Їстівний, 3 категорія

    Синоніми

  • Russula linnaei (Fr.) Fr., 1838
  • Russula integer (L.) Kuntze, 1898
  • Russula alutacea subsp. integra (L.) Singer, 1932
  • Russula polychroma Singer ex Hora, 1960

   Опис

Шапка діаметром 6 – 12 (14) см, м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, увігнуто-розпростерта, з тупим, рівним або опущеним, іноді хвилястим, гладким або слабо-рубчастим краєм. Поверхня шапки гладка, гола, клейка, блискуча, лілувато-пурпурова, кров’яно-червона, коричнювато-пурпурова, червонувато-пурпурова, з оливковим або рудим відтінком, в центрі світліша або темніша, оливково-жовта або бурувата.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки середньої густоти, широкі, товсті, прирослі, спочатку білі, кремові, з віком охряно-жовті.

Споровий порошок охряно-жовтий. Спори 9-12 * 8-10 мкм, з бородавчасто-шипуватою поверхнею.

Ніжка висотою 4 – 6 (10) см, діаметром 1,2 – 2,3 см, циліндрична, міцна, спочатку щільна, з віком з порожнинами, іноді зморшкувата, біла, з світло-рожевим нальотом, біля основи з жовтуватими плямами.

М’якоть м’ясиста, щільна, біла, під шкіркою жовтувата, на зрізі кольору не змінює, спочатку з солодкуватим, пізніше з гоструватим смаком та без запаху.

Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, а також соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з середини липня до жовтня, в листяних та хвойних соснових лісах, поодинці та групами.

Розповсюджений майже по всій території України.

Russula integra1 Russula integra2 Russula integra3