Russula virescens
Синоніми і застарілі назви
- Russula furcata var. aeruginosa Pers., 1796
- Russula virescens var. albidocitrina Gillet, 1876
Опис
Шапка діаметром 5 – 10 (15) см, щільна, м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, увігнуто-розпростерта, з тонким рубчастим краєм. Поверхня шапки суха, матова, луската, в молодому віці покрита білим нальотом, в зрілому розтріскана, сіро-зелена, голубувато-зелена, з більш світлим, майже білуватим, краєм.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки середньої густоти, прирослі, спочатку білі, з віком кремові.
Споровий порошок спочатку білий, з віком кремовий. Спори 7-9 * 7-8 мкм, майже кулясті, з коротко-бородавчастою поверхнею, з сітчастою орнаментацією.
Ніжка висотою 4 – 10 см, діаметром 1,5 – 4 см, циліндрична, рівна, суцільна, щільна, біла, часто зеленувата або бурувата біля основи.
М’якоть щільна, тверда, в ніжці рихла, біла, солодкувата на смак, без вираженого запаху.
Їстівний гриб 2 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, а також соленим та сушеним.
Середовище і розповсюдження
Росте з липня до жовтня, в листяних та змішаних лісах, з дубами та березами, поодинці та небагато-чисельними групами.
Розповсюджений майже по всій території України.
Галерея