Russula lutea

Russula lutea2 Сироїжка золотисто-жовта
 (Сироїжка червоно-жовта)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula lutea (Huds.) Gray, 1821

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми

  • Russula chamaeleontina var. lutea (Huds.) Melzer & Zvara, 1927
  • Russula nauseosa var. flavida Cooke, 1890
  • Russula acetolens Rauschert, 1989

   Опис

Шапка діаметром 2 – 8 см, м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, рідко увігнуто-розпростерта, з тонким, гладким, з віком рубчастим краєм. Поверхня шапки гладка, гола, жовта, яскраво-жовта, темно-жовта, рідше рожево-жовта або оранжево-жовта, з більш темною серединою.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки середньої густоти, спочатку білуваті, кремові, пізніше охряні, жовто-оранжеві.

Споровий порошок жовтий. Спори 8-10 * 4-8 мкм, продовгувасто-яйцевидної форми, шипуваті.

Ніжка висотою 2 – 8 см, діаметром 0,8 – 1,5 см, циліндрична, рівна, порожниста, біла, рідко рожевувата.

М’якоть рихла, тонка, біла, на зрізі кольору не змінює, солодкувата на смак та з приємним фруктовим запахом.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня по жовтень, в листяних та хвойних лісах.

Розповсюджений майже по всій території України.

Russula lutea Russula lutea1 Russula lutea3