Russula adusta

Russula adusta1 Підгруздок чорний
 (Сироїжка чорна)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula adusta (Pers.) Fr., 1838

Умовно їстівний, 4 категорія

    Синоніми

  • Russula nigricans var. adusta (Pers.) Barbier, 1907
  • Russula adusta f. gigantea Britzelm., 1895
  • Russula subusta Burl., 1915

    Опис

Шапка діаметром 5 – 12 (15) см, спочатку випукла, з підвернутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, увігнуто-розпростерта, з тонким гладким, в зрілості іноді хвилястим краєм. Поверхня шапки гладка, суха, матова, в вологу погоду клейка, спочатку білувата, буро-сіра, темно-бура, з віком коричнева, жовто-бура, чорно-бура, з зеленуватим або оливковим відтінком, з світлішим, слабо опушеним краєм.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, тонкі, прирослі, спочатку жовто-білі, пізніше брудно-охряні, з бурими, рудо-бурими, чорнуватими плямами.

Споровий порошок білий. Спори (6,5)7-8,5(11) * (5,5)6-7,5 мкм, еліпсовидної форми, з слабо вираженою орнаментацією.

Ніжка висотою 3 – 8 см, діаметром 2 – 4 см, циліндрична або булавоподібна, гладка або злегка вертикально зморшкувата, щільна, того ж кольору, що й поверхня шапки.

М’якоть щільна, тверда, ламка, біла, на зрізі повільно змінює забарвлення спочатку до червонувато-сіруватого, пізніше до темно-сірого кольору, з їдким смаком та неприємним запахом. Реакція з FeSO4 (залізним купоросом) забарвлює м’якоть в рожевий або синій колір.

Умовно їстівний гриб 4 категорії, низької харчової якості. Використовується після тривалого відварювання або вимочування, соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до жовтня, в хвойних соснових лісах, на піщаних ґрунтах, поодинці та групами.

В Україні розповсюджений на Поліссі, в Лівобережному Лісостепу, та Лівобережному  Степу.


    Схожі види

Сироїжка біло-чорна (Russula albonigra), відрізняється м’якоттю, яка на зрізі відразу чорніє.

Сироїжка густопластинчаста (Russula densifolia), відрізняється м’якоттю, яка на зрізі спочатку швидко червоніє, а потім чорніє.

Сироїжка чорніюча (Russula nigricans), відрізняється товстими рідкими пластинками.

Russula adusta Russula adusta2 Russula adusta3