Приготування маслюків
Маслюк – цінний та популярний серед грибників гриб. З маслюків в Україні широко розповсюджені маслюк зернистий (Suillus granulatus) та маслюк звичайний або пізній (Suillus luteus), рідше зустрічаються маслюк модриновий (Suillus grevillei), маслюк жовто-бурий (Suillus variegatus) та маслюк сірий (Suillus viscidus). Всі вище перелічені види маслюків їстівні 2 категорії. Також на території України зустрічаються маслюки з нижчими харчовими якостями (4 категорії), це маслюк болотяний (Suillus flavidus) та козляк (Suillus bovinus).
Маслюки ростуть під деревами хвойних порід, в свій сезон вони займають перше місце по урожайності серед всіх видів грибів. В сезон в молодих сосняках їх можна збирати не корзинами, а мішками. Маслюки використовуються для приготування перших та других страв, для приготування салатів, для маринування та соління. Обов’язковою умовою перед приготуванням маслюків є зняття з поверхні шапки клейкої маслянистої плівки, і робити це краще на суху (не заливаючи гриби водою). Очищення від маслюків від плівки дуже трудомістка робота, яка багатьом не до вподоби. Плівку з шапки звісно ж можна й не знімати, однак якщо не зняти плівку гриби можуть викликати алергічну реакцію організму у вигляді шлунково-кишкових розладів. Після очищення маслюки необхідно відварити в підсоленій воді на протязі 10 хвилин. |
Мариновані маслюки
Мариновані маслюки ніжні та смачні.
Для маринування підійдуть лише молоді якісні грибочки. Також для приготування маринаду знадобиться сіль, цукор, оцет, спеції – лавровий лист, гвоздика, духмяний перець. Час приготування звісно ж залежить від кількості назбираних грибів, значну частину часу займає очистка грибів від шкірки та бруду. Мариновані гриби подаються з порізаною кільцями цибулею, з подрібненою зеленню та заправлені олією. Також мариновані маслюки підійдуть для приготування салатів та інших страв. |
|
Читати далі >>> |
Маслюки солені гарячим способом
Класичний рецепт засолки маслюків гарячим способом (після попереднього відварювання). Солені маслюки – чудова закуска до столу.
Для соління підійдуть лише якісні, не поточені маслюки. Із спеції знадобиться власне сіль, а також часник, лавровий лист, листки смородини та вишні, зонтик кропу. Споживати готове соління можна не раніше ніж через місяць після засолки. |
|
Читати далі >>> |
Смажені маслюки
Як завжди, самий простий спосіб приготувати принесені з лісу маслюки – просто засмажити їх та посмакувати цією чудовою закускою.
Для смаження крім свіжих маслюків знадобиться також ріпчаста цибуля, олія та спеції. Час приготування страви – 60 хвилин. Подавати їх можна як окрему страву, так і в гарнірі з картоплею, найкраще смакують смажені маслюки поки теплі. |
|
Читати далі >>> |
Смажена картопля з маслюками
Смажені маслюки з картоплею вважається традиційною стравою грибника.
Для цього блюда нам знадобляться свіжі маслюки, картопля та ріпчаста цибуля, а також спеції. Час приготування страви – 40 – 45 хвилин. Подавати до столу страву краще відразу після приготування, гарячою. |
|
Читати далі >>> |
Маслюки в сметані
Ще один традиційний спосіб приготування маслюків – в сметані.
Для приготування цієї страви нам знадобляться свіжі маслюки, звісно ж сметана, ріпчаста цибуля, сіль та перчик за смаком. Час приготування самої страви 30 – 40 хвилин не враховуючи часу очистки грибів. Подавати маслюки в сметані можна як гарячими так і холодними, як окрему страву так і як гарнір до картопляного пюре. |
|
Читати далі >>> |
Маслюки тушковані з м’ясом
Дуже смачна та поживна страва – маслюки тушковані з м’ясом.
Для приготування страви нам знадобиться свіже м’ясо, свіжі маслюки та ріпчаста цибуля. Час приготування страви 1,5 години. Подавати до столу тушковані маслюки з м’ясом краще теплими, споживати можна як окремо, так і в якості гарніру до картоплі чи каші. |
|
Читати далі >>> |
Маслюки тушковані з картоплею та м’ясом
Тушковані маслюки з м’ясом та картоплею – дуже калорійна та смачна страва.
Для приготування цієї страви нам знадобляться свіжі маслюки, м’ясо, картопля, ріпчаста цибуля, олія та спеції. Час приготування страви до 2 годин. Подавати печеню до столу рекомендується відразу після приготування, доки тепла. |
|
Читати далі >>> |
Салат з маринованих маслюків, картоплі та зеленого горошку
Простий та швидкий в приготуванні, проте дуже смачний салат з маринованих маслюків.
Для приготування салату потрібні мариновані маслюки, картопля, солоні огірки, консервований горошок, ріпчаста цибуля, олія та спеції. Час приготування салату – 60 хвилин. Салат можна подавати до столу відразу після приготування. |
|
Читати далі >>> |