Suillus luteus, Маслюк звичайний, Маслюк пізній
Синоніми і застарілі назви
- Boletus luteus L., 1753
- Cricunopus luteus (L.) P. Karst., 1881
- Viscipellis luteus (L.) Quél., 1886
- Ixocomus luteus (L.) Quél., 1888
- Boletopsis lutea (L.) Henn., 1900
Опис
Шапка діаметром 3 – 8 (14) см, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, подушковидно-розспостерта, іноді горбкувата, з тупим, з віком часто піднятим краєм. Поверхня шапки гладка, клейка, в суху погоду блискуча, жовтувато-коричнева, червоно-коричнева, каштанова, з віком охряно-коричнева, вицвітаюча. Шкірка знімається повністю.
Гіменофор трубчастий, прирослий, спочатку білуватий, прикритий білим плівчастим покривалом, пізніше жовтуватий, жовтий. Пори дрібні, округло-кутасті.
Споровий порошок світло-жовтий. Спори 7-10,5 * 3-3,5 мкм, веретеновидно-овальної форми, брудно-жовтуваті.
Ніжка висотою 3 – 10 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична, суцільна, спочатку білувата, пізніше жовтувата, коричнювата, з швидко зникаючим кільцем, вище кільця борошниста, нижче кільця – волокниста, буро-коричнева. Кільце біле, з віком коричнювате, плівчасте.
М’якоть м’яка, м’ясиста, водяниста, в ніжці волокниста, спочатку білувата, пізніше жовтувата, під шкіркою темніша, на зрізі кольору не змінює, з приємним смаком та грибним запахом.
Їстівний гриб 1 категорії. Використовується після 10-хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим. Перед відварюванням клейку шкірочку зі шляпки бажано знімати.
Середовище і розповсюдження
Росте з травня до листопада, в хвойних та змішаних лісах, з соснами, в молодих сосняках, на узліссях, обабіч доріг, на піщаних ґрунтах, в траві, серед моху, на хвойній підстилці, групами, утворює мікоризу з соснами.
Розповсюджений по всій території України.
Галерея
Автор фото: В. Шульга
Література
- Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 26 – 27