Suillus bovinus, Козляк

Suillus bovinus2 Козляк
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Болетальні (Boletales)
Сім’я: Маслюкові (Suillaceae)
Рід: Маслюк (Suillus)
Повна назва: Suillus bovinus (L.) Roussel, 1806

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Boletus bovinus L., 1753
  • Viscipellis bovina (Linnaeus) Quélet, 1886
  • Viscipellis bovina (L.) Quél., 1886
  • Ixocomus bovinus (L.) Quél., 1888
  • Mariaella bovina (L.) Sutara, 1987

    Опис

Шапка діаметром 4 – 8 (12) см, спочатку випукла, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, подушковидно-розпростерта, іноді увігнуто-розпростерта, з піднятим, хвилястим краєм. Поверхня шапки гладка, клейкувата, в суху погоду матова або блискуча, червонувато-коричнювата, брудно-рожевувата, жовтувато-коричнювата, червонувато-бурувата, коричнювато-бурувата, біля країв світліша. Шкірка знімається повністю.

Гіменофор трубчастий, спускається на ніжку. Пори великі, кутасті, спочатку сірувато-жовті, зеленувато-жовті, коричнювато-жовті, пізніше оливково-коричневі.

Споровий порошок охряно-коричневий, жовто-коричнева. Спори 6-10 * 3-4 мкм, видовжено-овальної форми, жовтуваті.

Ніжка висотою 3 – 8 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична, часто зігнута, звужена біля основи, суцільна, волокниста, матова, того ж кольору, що й шапка, або світліша, внизу червонувата або бурувата.

М’якоть щільна, туга, жовтувато-коричнювата, з червонуватим відтінком, в ніжці бурувата, на зрізі кольору не змінює, або злегка рожевіє.

Їстівний гриб 4  категорії, в молодому віці. Використовується після 15-хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим. Перед відварюванням клейку шкірочку зі шляпки бажано знімати.


     Середовище і розповсюдження

Росте з липня до жовтня, в хвойних та змішаних лісах, з соснами, на піщаних ґрунтах, біля боліт, групами.

Розповсюджений майже по всій території України.



Suillus bovinus1