Suillus grevillei, Маслюк модриновий
Синоніми
- Boletus flavus With., 1786
- Boletus cortinatus Pers., 1801
- Boletus grevillei Klotzsch, 1832
- Viscipellis flava (Withering) Quélet, 1886
- Ixocomus flavus (With.) Quél., 1890
- Boletopsis flava (With.) Henn., 1900
- Suillus flavus (With.) Singer, 1945
- Ixocomus grevillei (Klotzsch) Vassilkov, 1955
- Boletinus grevillei (Klotzsch) Pomerl., 1980
Опис
Шапка діаметром 3 – 10 (15) см, спочатку напівсферична, випукла, з підігнутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, подушковидно-розпростерта, плоско-розпростерта, з тонким хвилястим краєм. Поверхня шапки гладка, клейка, гола, жовто-коричнева, оранжево-коричнева, оранжево-жовта, жовта, буро-жовта. Шкірка знімається повністю.
Гіменофор трубчастий, прирослий, злегка спускається на ніжку. Пори дрібні, округло-кутасті, в молодості повністю закриті білим плівчастим покривалом, спочатку сірувато-жовті, жовтуваті, оливково-жовті, пізніше жовто-зелені, в місцях дотику спочатку рожевіють, пізніше коричневіють.
Споровий порошок жовтий. Спори 7-10 * 3-4 мкм, веретено-овальної форми, з гладкою поверхнею, жовтуваті.
Ніжка висотою 4 – 10 см, діаметром 1 – 3 см, циліндрична, іноді зігнута, суцільна, з швидко зникаючим кільцем, над кільцем гладка, жовтувата, нижче кільця волокниста, слизиста, коричнювата, червоно-коричнювата, в місцях дотику буріє. Кільце біле або жовтувате, швидко зникає, залишаючи слід.
М’якоть м’яка, водяниста, жовта, на зрізі в шляпці злегка рожевіє, на зрізі в ніжці злегка зеленіє, з приємним смаком та запахом.
Їстівний гриб 2 категорії. Використовується після 10-хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим. Перед відварюванням клейку шкірочку зі шляпки бажано знімати.
Середовище і розповсюдження
Росте з червня до жовтня, в молодих модринових насадженнях, групами.
В Україні зустрічається в Правобережному Лісостепу, в місцях росту модрини.