Suillus flavidus, Маслюк болотяний, Маслюк жовтуватий

Suillus flavidus Маслюк болотяний
 (Маслюк жовтуватий)
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Болетальні (Boletales)
Сім’я: Маслюкові (Suillaceae)
Рід: Маслюк (Suillus)
Повна назва: Suillus flavidus (Fr.) Singer, 1945

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Boletus flavidus Fr., 1815
  • Viscipellis flavida (Fries) Quélet, 1886
  • Ixocomus flavidus (Fr.) Quél., 1888
  • Boletopsis flavidus (Fr.) Henn., 1900

    Опис

Шапка діаметром 3 – 7 см, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-горбкувата, горбкувато-розпростерта.  Поверхня шапки повстисто-волокниста, клейка, в суху погоду блискуча, сірувато-жовта, зеленувато-жовта. Шкірка знімається повністю.

Гіменофор трубчастий, прирослий. Пори дрібні, округлі, брудно-жовті, в молодому віці щільно закриті плівчастим покривалом.

Ніжка висотою 3 – 8 см, діаметром 0,5 – 1 см, циліндрична, суцільна, клейка, того ж кольору, що й поверхня шапки, часто дещо світліша, з білуватим або зеленуватим кільцем.

М’якоть щільна, жовтувата, на зрізі червоніє, з приємним смаком та грибним запахом.

Їстівний гриб 4  категорії. Використовується після 15-хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим. Перед відварюванням клейку шкірочку зі шляпки бажано знімати.


     Середовище і розповсюдження

Росте в серпні та вересні, в хвойних заболочених лісах, з соснами, групами, рідко.



Suillus flavidus1 Suillus flavidus2 Suillus flavidus3