Suillus flavidus, Маслюк болотяний, Маслюк жовтуватий
Синоніми і застарілі назви
- Boletus flavidus Fr., 1815
- Viscipellis flavida (Fries) Quélet, 1886
- Ixocomus flavidus (Fr.) Quél., 1888
- Boletopsis flavidus (Fr.) Henn., 1900
Опис
Шапка діаметром 3 – 7 см, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-горбкувата, горбкувато-розпростерта. Поверхня шапки повстисто-волокниста, клейка, в суху погоду блискуча, сірувато-жовта, зеленувато-жовта. Шкірка знімається повністю.
Гіменофор трубчастий, прирослий. Пори дрібні, округлі, брудно-жовті, в молодому віці щільно закриті плівчастим покривалом.
Ніжка висотою 3 – 8 см, діаметром 0,5 – 1 см, циліндрична, суцільна, клейка, того ж кольору, що й поверхня шапки, часто дещо світліша, з білуватим або зеленуватим кільцем.
М’якоть щільна, жовтувата, на зрізі червоніє, з приємним смаком та грибним запахом.
Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 15-хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим. Перед відварюванням клейку шкірочку зі шляпки бажано знімати.
Середовище і розповсюдження
Росте в серпні та вересні, в хвойних заболочених лісах, з соснами, групами, рідко.