Приготування дощовиків та порхавок
Дощовики та порхавки – гриби з родини печерицевих (Agaricaceae). Вони рясно плодоносять після літніх теплих дощів, однак багато хто не звертає на них уваги та не бере до корзини. Всі дощовики їстівні гриби 4 категорії. В Україні розповсюджені такі види дощовиків та порхавок: дощовик справжній (Lycoperdon perlatum), дощовик м’який (Lycoperdon molle), дощовик шипастий (Lycoperdon echinatum), дощовик луговий (Lycoperdon pratense), дощовик грушоподібний (Lycoperdon pyriforme), порхавка чорніюча (Bovista nigrescens), порхавка крихітна (Bovista pusilla), порхавка свинцево-сіра (Bovista plumbea), інші види зустрічаються рідко. Дощовики містять в собі цілий ряд корисних речовин та мають лікувальні властивості. Вони мають властивість виводити з організму важкі метали, радіонукліди та токсини. Їх здавна використовують в народній медицині при порушеннях травлення, при розладах шлунку, при захворюваннях шкіри, зокрема при екземі, для зупинення кровотечі. Також дощовики використовують в фармацевтичній промисловості для виготовлення ряду медичних препаратів. Дощовики використовуються без попереднього відварювання, переважно смаженими або в других стравах. Також дощовики можна сушити про запас. Придатні для споживання лише молоді плодові тіла дощовиків, м’якоть яких не почала темніти. Дощовики швидко старіють в корзині, їх необхідно переробити не пізніше ніж через 3 години після збору. |
Смажені дощовички з часничком
Самий простий та швидкий спосіб приготувати дощовики – просто обсмажити їх на сковорідці.
Для смаження дощовиків Вам знадобиться олія рафінована, часник та сіль. Час приготування смажених дощовиків – 10 хвилин. Смакують смажені дощовики в гарячому та в холодному вигляді, їх можна подавати з кетчупом або з різноманітними соусами. |
|
Читати далі >>> |