Lycoperdon molle
Синоніми і застарілі назви
- Lycoperdon gemmatum var. furfuraceum Fr., 1829
- Lycoperdon gemmatum var. molle (Pers.) De Toni, 1888
- Bovista cepiformis Wallr., 1833
- Bovista cepaeformis Wallr., 1833
Опис
Плодові тіла діаметром 2 – 5 (8) см, широкоовальної, грушовидної або майже округлої форми, біля основи звужені або ніжковидно видовжені, з стерильною тканиною, з нитчастими, білими тяжками міцелію.
Екзоперидій (зовнішня оболонка) зернистий або з коротенькими шипами довжиною 0,5 – 2 мм, які при дозріванні осипаються, іноді голий, спочатку білий, пізніше кремовий, блідо-рудувато-коричневий, охряно-коричневий, темно-коричневий, при дозріванні розривається на частини та зникає.
Ендоперидій (внутрішня оболонка) тонкий, гладенький, папероподібний, спочатку білий, пізніше коричневий, при дозріванні утворює отвір у вершині для вивільнення спорової маси.
Глеба (спороносний шар) спочатку біла, пізніше зеленувато-жовтувата, оливково-коричнева, при дозріванні каштаново-коричнева, з пурпуровим відтінком, порошиста, знаходиться на стерильній тканині. Стерильна тканина темно-оливково-коричнева, добре розвинута.
Споровий порошок каштаново-коричневий. Спори 4-6 мкм, округлої форми, з грубо-бородавчастою поверхнею, з однією каплею олії, коричневі.
Їстівний гриб 4 категорії, в молодому віці (доки м’якоть не почала темніти). Використовується вареним, смаженим, без попереднього відварювання.
Середовище і розповсюдження
Росте з серпня до листопада, в хвойних, листяних та змішаних лісах, на ґрунті та на гнилих пеньках, поодинці та групами.
Розповсюджений на Правобережному Поліссі, в Правобережному та Лівобережному Лісостепу.
Література
- Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 466 – 467