Приготування дубовиків
Дубовик звичайний (Suillellus luridus) та Дубовик крапчастий або Боровик зернистоногий (Neoboletus luridiformis) – умовно їстівні гриби 2 категорії з родини болетових (Boletaceae). Ці види розповсюджені по всій території України, дубовик крапчастий росте в хвойних та листяних лісах, дубовик звичайний надає перевагу рідким дубовим насадженням, молодим дубнякам та узліссям. Оскільки ці два види умовно їстівні, перед будь-яким приготуванням їх необхідно обов’язково попередньо відварити в підсоленій воді на протязі не менше 30 хвилин, щоб позбавитися отруйних речовин. Відварювати ці гриби слід два рази, по 15 – 20 хвилин кожного разу, після кожного відварювання їх необхідно промити чистою водою. Споживання попередньо не відварених, або недостатньо відварених дубовиків може спричинити шлунково-кишкові розлади. Також дубовики забороняється споживати з алкоголем (!), зокрема не слід вживати дубовики на наступний день після прийому алкоголю, а також не слід споживати алкоголь на наступний день після споживання дубовиків. Дубовики містять речовини, які в сукупності з алкоголем здатні спричинити харчове отруєння. Незважаючи на все це, дубовики є дуже смачними та ароматними лісовими грибами, їх використовують смаженими, для приготування перших та других страв, різноманітних салатів. Для консервування, соління та сушіння такі гриби не придатні, заготовляти про запас їх можна лише шляхом заморожування. |
Смажені дубовики
Смажені дубовики дуже смачні, хрумкі та ароматні. Чудово смакують смажені дубовики в суміші з іншими лісовими грибами.
Для приготування цієї страви потрібні свіжі дубовики, ріпчаста цибуля та спеції. Час приготування не більше 50 хвилин. До столу їх можна подавати як гарячим так і холодними, як окрему страву, так і гарнір до картопляного пюре. |
|
Читати далі >>> |