Suillellus luridus, Дубовик звичайний, Синяк
Синоніми і застарілі назви
- Boletus luridus Schaeff., 1774
- Leccinum luridum (Schaeff.) Gray, 1821
- Tubiporus luridus (Schaeff.) P. Karst., 1881
- Dictyopus luridus (Schaeff.) Quél., 1886
Опис
Шапка діаметром 5 – 20 см., м’ясиста, спочатку напівсферична, потім випукло-розпростерта, подушковидно-розпростерта. Поверхня шапки суха, тонкобархатиста, пізніше гладка, гола, жовтувато-буро-оливкова, коричнювато-буро-оливкова, сіро-охряна, жовто-бура, іноді з червонуватим відтінком, в місцях дотику синіє.
Гіменофор трубчастий, спочатку рудувато-червонуватий, пізніше оранжево-червонуватий, пурпурово-коричневий, пурпурово-оливковий, в місцях дотику синіє.
Споровий порошок оливковий. Спори (9)11-16 * 5-7 мкм.
Ніжка висотою 5 – 10 (15) см., діаметром 3 – 4 (7) см, булавовидна, бочковидна, потовщена біля основи, суцільна, жовта, внизу бурувато-червонувата, покрита червоною сіткою.
М’якоть щільна, м’ясиста, яскраво-жовтого кольору, в основі ніжки червонувата, на зрізі спочатку синіє, потім сіріє, в молодих екземплярів, спочатку темно-червоніє, потім сіріє, з приємним смаком та запахом.
Умовно їстівний гриб 2 категорії. Використовується після дворазового 25-ти хвилинного відварювання (відвар злити), вареним, смаженим. В сирому вигляді слабо отруйний. При споживанні з алкоголем може спричинити харчове отруєння, що супроводжується шлунково-кишковими розладами. Вживання гриба також може призвести до отруєння у разі вживання його через добу після прийому алкоголю, або у разі прийому алкоголю через добу після споживання гриба.
Середовище і розповсюдження
Росте з червня до кінця вересня в молодих дубових насадженнях, на терасах, на косогорах, в лісових смугах, на лісових галявинах, переважно з дубами, грабами, липами, поодинці та групами.
Розповсюджений майже по всій території України.
Галерея