Russula amethystina
Опис
Шапка діаметром 3 – 10 см, м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, вдавлено-розпростерта, з тупим, спочатку гладким, пізніше рубчастим краєм. Поверхня шапки гладка, суха, в вологу погоду слабо клейка, винно-коричнева, фіолетова, червоно-пурпурова, з більш темною серединою, та світлішими краями.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки середньої густоти, прирослі, спочатку білуваті, кремові, пізніше охряні.
Споровий порошок жовтий. Спори 7-9 * 6,8 мкм, яйцевидної форми, з бородавчастою поверхнею.
Ніжка висотою 2 – 8 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична, щільна, спочатку суцільна, з віком порожниста, спочатку біла, пізніше бурувата або жовтувата.
М’якоть щільна, біла, з віком пухка, жовтувата, з солодкуватим смаком та неприємним запахом, в ніжці з запахом йодоформу.
Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, а також соленим.
Середовище і розповсюдження
Росте з липня до вересня, в листяних та хвойних лісах, з дубами та ялинами, рідко.