Russula turci

Russula turci2 Сироїжка турецька
 (Сироїжка синювата)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula turci Bres., 1882

Їстівний, 3 категорія

    Синоніми

  • Russula lateritia Quél., 1886
  • Russula purpureolilacina Fayod, Ann. R. Acad., 1893
  • Russula murrillii Burl., 1913

     Опис

Шапка діаметром 3 – 10 см, м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, вдавлено-розпростерта, з тупим, спочатку гладким, пізніше рубчастим краєм. Поверхня шапки гладка, слизька, синювато-фіолетова, темно-фіолетова, сіро-фіолетова, рожево-пурпурова, охряно-рожева, фіолетово-бура, в центрі світліша або темніша, часто жовтувато-оливкова.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки середньої густоти, прирослі, спочатку білуваті, кремові, пізніше охряні, іноді з червонуватим відтінком.

Споровий порошок охряний. Спори 8-11 * 8-10 мкм, яйцевидної форми, іноді з грубо-бородавчастою поверхнею та з сітчастою орнементацією.

Ніжка висотою 2 – 8 см, діаметром 1 – 2,5 см, циліндрична, щільна, суцільна, іноді порожниста, біла, біла з рожевуватим відтінком.

М’якоть щільна, біла, з віком пухка, жовтувата, під шкіркою бузкова, з солодкуватим смаком та неприємним запахом, в ніжці з запахом йодоформу.

Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим,  а також соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до вересня, в хвойних соснових лісах, поодинці, рідко.

Рідкісний вид. Занесений до Червоної Книги України зі статусом “вразливий”. Зустрічається в Закарпатській, Львівській та Волинській областях.


    Схожі види

Сироїжка аметистова (Russula amethystina), відрізняється відсутністю орнаментації на спорах.

Russula turci Russula turci1 Russula turci3