Russula amethystina

Russula_amethystina_0 Сироїжка аметистова
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula amethystina Quél., 1898

Їстівний, 3 категорія

      Опис

Шапка діаметром 3 – 10 см, м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, вдавлено-розпростерта, з тупим, спочатку гладким, пізніше рубчастим краєм. Поверхня шапки гладка, суха, в вологу погоду слабо клейка, винно-коричнева, фіолетова, червоно-пурпурова, з більш темною серединою, та світлішими краями.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки середньої густоти, прирослі, спочатку білуваті, кремові, пізніше охряні.

Споровий порошок жовтий. Спори 7-9 * 6,8 мкм, яйцевидної форми, з бородавчастою поверхнею.

Ніжка висотою 2 – 8 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична, щільна, спочатку суцільна, з віком порожниста, спочатку біла, пізніше бурувата або жовтувата.

М’якоть щільна, біла, з віком пухка, жовтувата, з солодкуватим смаком та неприємним запахом, в ніжці з запахом йодоформу.

Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим,  а також соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до вересня, в листяних та хвойних лісах, з дубами та ялинами, рідко.



Russula_amethystina_1

    Схожі види

  1. Сироїжка турецька (Russula turci), відрізняється присутністю орнаментації на спорах.