Приготування зморшків
Зморшки – одні із перших грибів весняного сезону. З зморшкових грибів грибів в Україні поширені: зморшок звичайний (Morchella esculenta), зморшок напіввільний (Mitrophora semilibera) та зморшкові шапочки (Verpa bohemica), рідше зустрічаються зморшок високий (Morchella elata) та зморшок степовий (Morchella steppicola), останній зокрема занесений до Червоної Книги України, тож збирати його не рекомендується. Всі зморшкові гриби – умовно їстівні. Зморшки містять в собі в невеликій кількості отруйні речовини, а саме гіромітрин та метиогідразин. Звісно концентрація отрути в зморшках значно менша, ніж в їх близьких родичах строчках, однак в сирому вигляді вони здатні викликати серйозні отруєння. Для нейтралізації чи зменшення концентрації отрути, зморшки відварюються в великій кількості підсоленої води 20-30 хвилин, після чого добре промиваються в чистій воді. Крім того зморшки сушать, при висушуванні також концентрація отруйних речовин значною мірою зменшується, гриби при цьому стають безпечними для споживання. Оскільки гіромітрин все ж таки не розкладається при термічній обробці, а лише виварюється його значна кількість, то певна частина отрути буде завжди залишатися в грибах. Ця концентрація не настільки значуща, щоб спричинити шкоду для організму, однак щоденно вживати зморшки все ж таки не рекомендується, оскільки отрута має властивість накопичуватися в організмі. Крім небезпечних речовин, зморшки містять і ряд корисних речовин, зокрема фосфор, кальцій, калій, вітамини В1, В2, С, С8, D, PP, A, моносахариди, полісахариди. Зморшки справляють позитивний вплив на гостроту зору, посилюють роботу шлунково-кишкового тракту, підвищують апетит. Сучасні ліки виготовлені на основі зморшків відновлюють очний кришталик та зміцнюють очні м’язи. Енергетична цінність 100 г зморшків складає 16 ккал. Самі смачні з зморшкових грибів – зморшок звичайний та зморшок степовий, самі масові та найбільш розповсюджені з зморшкових – зморшкові шапочки. Технологія приготування зморшків та зморшкових шапочок однакова. |
Сушіння зморшків та зморшкових шапочок
Зморшки смажені
Самий простий та традиційний спосіб приготувати зморшки – засмажити їх.
Для смаження знадобляться свіжі зморшки та ріпчаста цибуля. Час приготування смажених зморшків – 45 хвилин. Смажені зморшки смакують як окремо з шматком хліба, та к і в гарнірі до картопляного пюре, чи інших других страв. |
|
Читати далі >>> |
Зморшки смажені з картоплею
Зморшки смажені з картоплею – найсмачніший спосіб їх приготування.
Для цього нам знадобляться свіжі зморшки, картопля, ріпчаста цибуля, олія та спеції. Час приготування страви – 1 година. Подавати до столу краще відразу після приготування, доки страва тепла. |
|
Читати далі >>> |
Зморшки в майонезі
Чудова гостренька закуска – смажені зморшки заправлені майонезом. Часничок вдало доповнює смак смажених зморшків. Для приготування страви потрібні свіжі зморшки, цибуля ріпчаста, соус майонез, часник. Час приготування закуски – не більше 45 хвилин. Подавати до столу можна відразу після приготування. |
|
Читати далі >>> |
Зморшки тушковані в томатному сокові
Оригінальний варіант приготування зморшків – тушкування в томатному сокові. Для приготування знадобляться свіжі зморшки, ріпчаста цибуля та свіжа морква, склянка томатного соку або томатна паста. Час приготування страви не більше 1 години. Тушковані зморшки в томаті – чудовий гарнір до других страв, однак їх можна споживати і як окрему страву. |
|
Читати далі >>> |
Зморшкові шапочки тушковані в цибулі
Ще один хороший спосіб приготувати зморшки – протушкувати їх в цибулі.
Для приготування цієї страви будуть потрібні свіжі зморшки (зморшкові шапочки), ріпчаста цибуля, олія та спеції. Час приготування страви – 50 – 60 хвилин. Зморшки тушковані в цибулі – чудовий гарнір до картопляного пюре або до гречаної каші, їх можна також використовувати як начинку для пиріжків. |
|
Читати далі >>> |
Мариновані зморшки
Мариновані зморшки оригінальні та незвичайні на смак.
Для маринування підійдуть лише молоді плодові тіла зморшків та зморшкових шапочок, які ще не витягнулися на ніжці. Час приготування страви 1 – 1,5 години. Подають до столу зморшки охолодженими, краще за добу після приготування, з кружальцями цибулі, заправлені рослинною олією. |
|
Читати далі >>> |
Зморшки з картоплею печені
Надзвичайно смачне та поживне блюдо – зморшки з картоплею запечені в духовій шафі. Для приготування блюда Вам знадобляться свіжі зморшки, картопля, майонез або сметана, твердий сир. Час приготування страви – 1,5 години. Запечені зморшки з картоплею смакують як в теплому, так і в холодному вигляді, їх можна подавати як окрему страву, так і у вигляді гарніру. |
|
Читати далі >>> |
Весняна піцца зі зморшковими шапочками та саркосцифами
Дуже смачна піцца з зморшковими шапочками, прикрашена яскраво-червоними саркосцифами.
Для приготування піцци знадобляться свіжі зморшки, саркосцифи, цибуля ріпчаста, томатний соус, твердий сир, перець за смаком. Для приготування тіста знадобиться борошно, сухі дріжджі, цукор та сіль, рослинна олія. Час приготування піцци – 1,5 години. |
|
Читати далі >>> |
Салат з зморшками та язиком
Поживний та оригінальний салатик з зморшків порадує Вас приємним смаком та ароматом.
Для приготування цього салату знадобляться свіжі зморшки, свинячий язик, ріпчаста цибуля, консервований горошок та майонез. Час приготування салату – 1,5 години. Салат можна подавати до столу відразу після приготування. |
|
Читати далі >>> |