Приготування дощовика гігантського

3023-01Дощовик гігантський  (Calvatia gigantea) – гриб з родини печерицевих, поширений по всій Україні, однак зустрічається рідко. Виростає дощовик гігантський після рясних літніх дощів. Розміри плодових тіл дощовика іноді сягають до 70 см в діаметрі та до 10 кг ваги. Дощовик гігантський вважається делікатесом в більшості країн світу.

Дощовик гігантський надзвичайно корисний гриб, він містить цілий ряд корисних мінералів, мікроелементів та вітамінів. Гриб має властивість абсорбувати та виводити з організму важкі метали, токсини та радіонукліди, також гриби містить речовини, які мають знижують активність розвитку пухлин. Гриб широко використовується в народній медицині у вигляді настоянок для внутрішнього застосування та в свіжому вигляді при зовнішньому застосуванні (при шкірних захворюваннях). Також використовуються в медичних цілях і дозрілі спори гриба, у вигляді настоянок та відварів, зокрема при хворобах нирок, при запаленнях горла, при інших запаленнях, при онкологічних хворобах.

Оскільки дощовик має здатність абсорбувати важкі метали та радіонукліди, не слід збирати його біля великих автострад, біля великих промислових об’єктів, біля полів що обробляються гербіцидами та пестицидами.

Споживається дощовик лише в молодому віці, доки м’якоть біла, та не почала набувати оливкового або сіруватого відтінку. Зібрані дощовики не можуть зберігатися довго, після того, як Ви знайшли дощовика, у Вас є в запасі не більше 3 годин для його переробки, більш як через 3 години він почне старіти, та буде непридатним для споживання. Готувати дощовика можна як без попереднього відварювання, так і з нетривалим попереднім відварюванням (не більше 5 хвилин). Дощовик використовують в свіжому вигляді, а також сушать про запас, для маринування та соління гриб непридатний.


Смажений дощовик гігантський (без попереднього відварювання)

Смажений дощовик гігантський

Класичний та самий оптимальний спосіб приготування гігантського дощовика – обсмажування на сковорідці без попереднього відварювання.

Смажений дощовик має приємний та оригінальний смак. Час приготування дощовика таким способом – 10 – 15 хвилин. Смакує обсмажений дощовик як в гарячому, так і в охолодженому вигляді. Прекрасним доповненням до смаженого дощовика будуть будь-які соуси.

 Читати далі >>>

Смажений дощовик гігантський (з попереднім відварюванням)

Приготування дощивика гігантського

Альтернативний варіант смаження гігантського дощовика, смаження після попереднього відварювання. Відварюється дощовик протягом нетривалого часу (не більше 5 хвилин).

Після відварювання дощовик буде більш водянистим, оскільки під час варки набере в себе води, однак згодом під час обсмажування не буде всмоктувати в себе рослинну олію, страва при такому методі буде менш жирною.

 Читати далі >>>

Дощовик гігантський обсмажений в клярі

Приготування дощовика гігантського

Інший найбільш поширений спосіб приготування гігантського дощовика – обсмаження в клярі. Дощовик в клярі дуже популярна, делікатесна та смачна страва.

Для цього нам знадобиться як найменше один гігантський дощовик, борошно та яйця.

Час приготування дощовика в клярі – 40 – 50 хвилин

 Читати далі >>>