Grifola frondosa

Grifola frondosa (Dicks.) Gray, 1821 Грифола покручена
(Гриб-баран, Грифола кучерява) 
Відділ:   Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас:   Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок:   Поліпоральні (Polyporales)
Сім’я:   Фомітопсисові (Fomitopsidaceae)
Рід:   Грифола (Grifola)
Повна назва:   Grifola frondosa (Dicks.) Gray, 1821

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Boletus frondosus Dicks., 1785
  • Polyporus frondosus (Dicks.) Fr., 1821
  • Merisma frondosum (Dicks.) Gillet, 1878
  • Polypilus frondosus (Dicks.) P. Karst., 1882
  • Cladomeris frondosa (Dicks.) Quél., 1886
  • Caloporus frondosus (Dicks.) Quél., 1888
  • Cladodendron frondosus (Dicks.) Lázaro Ibiza, 1916
  • Cladodendron frondosum (Dicks.) Lázaro Ibiza, 1916
  • Boletus cristatus Gouan, 1762
  • Boletus intybaceus Baumg., 1790
  • Polyporus barrelieri Viv., 1834
  • Polyporus intybaceus Fr., 1838
  • Grifola albicans Imazeki, 1943

    Опис   

Плодові тіла діаметром 2 – 50 (80) см, іноді вагою до 10 кг, кущовидно розгалужені, з бульбоподібною основою, з чисельними ніжковидними відгалуженнями на кінцях яких розташовані бічні шапки.

Шапки діаметром 4 – 10 см, товщиною 0,5 – 1 см, бічні, напівокруглі, плоскі, язиковидні, біля основи різко звужені, м’ясисто-шкірясті. Поверхня шапок матова, радіально-зморшкувата або волокниста, шорстка, іноді опушена, сіра, жовтувато-сіра, сірувато-бура, сіро-охряна або жовто-бура, біля краю темніша. Край нерівний, хвилястий або лопатевий.

Ніжковидні відгалуження довжиною 3 – 4 см, ексцентричні або бічні, волокниста, поздовжньо-ямчасті, білуваті.

Гіменофор трубчастий, низько спускається на ніжку. Поверхня гіменофору біла, кремова або сірувата. Трубочки довжиною короткі, 2 – 4 мм. Пори дрібні, діаметром до 0,5 мм, округлі, кутасті або неправильної форми, спочатку з цільним, пізніше з зубчастим краєм.

Споровий порошок білий. Спори 5-7 * 3,5-4,5 мкм, широкоовальної форми, біля основи загострені на косину, гладенькі, з віком з 1-єю каплею, безбарвні.

Тканина спочатку волокнисто-м’ясиста, туга, біла, приємна на смак, з приємним запахом, пізніше тверда, волокниста, гіркувата на смак.

Їстівний гриб 4 категорії в молодому віці. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим. Використовується як лікарський в китайській та японській народній медицині.


    Середовище і розповсюдження

Росте з середини серпня до кінця вересня, в листяних лісах, часто на вирубах, біля стовбурів на біля пеньків дерев листяних порід, переважно дуба, бука, граба, клена, каштана, рідко. Спричиняє білу гниль деревини.

Рідкісний вид. Зустрічається на Правобережному Поліссі, по всьому Лісостепу, в Розтоцько-Опільських Лісах, в Карпатах та на Прикарпатті. Занесений до Червоної Книги України редакції 2009 року.



    Галерея

Grifola frondosa (Dicks.) Gray, 1821 Grifola frondosa (Dicks.) Gray, 1821 Grifola frondosa (Dicks.) Gray, 1821
Grifola frondosa (Dicks.) Gray, 1821 Grifola frondosa (Dicks.) Gray, 1821 Grifola_frondosa_6
Grifola_frondosa_7    

Автор фото: В. Шульга


    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, Г. Г.  Радзієвський, С. В. Шевченко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 1. – К. : Наук. думка, 1972. – с. 214.
  • Грифола листувата — ЧКУ
  • McIlvaine, Charles; Robert K. Macadam; and Robert L. Shaffer. 1973. One Thousand American Fungi. Dover Publications. New York. 729 pp. (Polyporus frondosus, pp. 482-483 & Plate CXXVIII.)
  • Kodama N, Komuta K, Nanba H (2003). “Effect of Maitake (Grifola frondosa) D-Fraction on the activation of NK cells in cancer patients”. Journal of Medicinal Food. 6 (4): 371–7.
  • Ulbricht C, Weissner W, Basch E, Giese N, Hammerness P, Rusie-Seamon E, Varghese M, Woods J (2009). “Maitake mushroom (Grifola frondosa): systematic review by the natural standard research collaboration”. Journal of the Society for Integrative Oncology. 7 (2): 66–72.
  • Matsuur H, Asakawa C, Kurimoto M, Mizutani J (July 2002). “Alpha-glucosidase inhibitor from the seeds of balsam pear (Momordica charantia) and the fruit bodies of Grifola frondosa”. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 66 (7): 1576–8.
  • Zhang Y, Mills GL, Nair MG (December 2002). “Cyclooxygenase inhibitory and antioxidant compounds from the mycelia of the edible mushroom Grifola frondosa”. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 50 (26): 7581–5.
  • Lee JS, Park BC, Ko YJ, et al. (December 2008). “Grifola frondosa (maitake mushroom) water extract inhibits vascular endothelial growth factor-induced angiogenesis through inhibition of reactive oxygen species and extracellular signal-regulated kinase phosphorylation”. Journal of Medicinal Food. 11 (4): 643–51.
  • Nonaka, T; Y Hashimoto; K Takio (July 1998). “Kinetic characterization of lysine-specific metalloendopeptidases from Grifola frondosa and Pleurotus ostreatus fruiting bodies”. Journal of Biochemistry. 124 (1): 157–162.