Gomphidius roseus

Gomphidius roseus1 Мокруха рожева
 (Гомфідій рожевий)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Болетальні (Boletales)
Сім’я: Мокрухові (Gomphidiaceae)
Рід: Мокруха (Gomphidius)
Повна назва: Gomphidius roseus (Fr.) Fr., 1838

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Gomphidius glutinosus var. roseus (Fr.) Fr., 1838
  • Leucogomphidius roseus (Fr.) Kotlába & Pouzar, 1972

    Опис

Шапка діаметром 3 – 6 см, спочатку напівсферична, випукла, з підігнутим краєм, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, з хвилястим, опущеним, іноді піднятим  краєм. Поверхня шапки покрита слизистим прозорим покривалом, рожева, сіро-рожева, червонувата, вицвітає.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки рідкі, прирослі, спускаються на ніжку, спочатку білі, покриті слизистим павутинистим покривалом, пізніше сірі, темно-сірі з ліловим або пурпуровим відтінком, з віком чорні.

Споровий порошок чорнуватий. Спори 20-22 * 5-6 мкм, видовжено-овальної форми, чорні.

Ніжка висотою 2 – 6 см, діаметром 1 – 1,5 см, циліндрична, звужується біля основи, суцільна, з слизистим кільцем, біла, біла з рожевим відтінком, біля основи бурувата, червоно-коричнювата, чорнувата.

М’якоть м’яка, білувата, в основі ніжки з рожевим відтінком, на зрізі рожевіє, без вираженого запаху, або з слабким невизначеним запахом.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим. Перед відварюванням з шапки знімається шкірка разом зі слизистим покривалом.


    Середовище і розповсюдження

Росте в серпня та вересні, в соснових лісах, в молодих сосняках, на вологих ділянках, серед моху, на трав’янистих ділянках, подинці та групами.

Gomphidius roseus2 Gomphidius roseus3