Gomphidius glutinosus

Gomphidius glutinosus1 Мокруха ялинова
 (Мокруха клейка, Мокруха смерекова, Гомфідій клейкий)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Болетальні (Boletales)
Сім’я: Мокрухові (Gomphidiaceae)
Рід: Мокруха (Gomphidius)
Повна назва: Gomphidius glutinosus (Schaeff.) Fr., 1838

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Gomphus glutinosus (Schaeff.) P. Kumm., 1871
  • Myxacium mucosum P. Kumm., 1871
  • Leucogomphidius glutinosus (Schaeff.) Kotlába & Pouzar, 1972

    Опис

Шапка діаметром 5 – 10 см, спочатку випукла, з опущеним краєм, пізніше випукло-розпростерта, іноді слабо вдавлена, з опущеним краєм. Поверхня шапки гладка, покрита товстим слизистим прозорим покривалом, пурпурово-сіра, фіолетово-сіра, сіро-лілово-коричнева, сіро-коричнева, з віком  з світлим краєм, та іноді з темними плямами. Шкірка знімається повністю.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки рідкі, прирослі, спускаються на ніжку,  спочатку білуваті, пізніше сірі, іноді з чорними плямами, з віком темні, пурпурово-бурі, чорні, з світлим краєм.

Споровий порошок оливково-бурий або майже чорний. Спори 16-23 * 6-8 мкм, чорні.

Ніжка висотою 5 – 10 см, діаметром 1 – 2,5 см, спочатку товста, надута, пізніше циліндрична, звужена до основи, з товстим слизистим кільцем, білувата, біля основи яскраво жовта, з віком коричнева.

М’якоть м’яка, м’ясиста, білувата, рожевувата, в ніжці щільна, жорстка, в основі ніжки жовтувата, без вираженого запаху.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим. Перед приготуванням, шкірка зі шапки знімається разом з слизистим покривалом.


    Середовище і розповсюдження

Росте з середини липня до кінця жовтня, в хвойних та змішаних, переважно гірських лісах, з соснами та ялинами, на ґрунті, серед мохів, поодинці та групами.

В Україні розповсюджений на Правобережному Поліссі та Правобережному Лісостепу.

Gomphidius glutinosus Gomphidius glutinosus2 Gomphidius glutinosus3