Hortiboletus rubellus
Синоніми
- Boletus rubellus Krombh., 1836
- Xerocomus rubellus (Krombh.) Quél., 1896
- Suillus rubellus (Krombh.) Kuntze, 1898
- Leucobolites rubellus (Krombh.) Beck, 1923
- Tubiporus rubellus (Krombh.) S. Imai, 1968
- Xerocomellus rubellus (Krombh.) Šutara, 2008
- Boletus versicolor Rostk., 1844
- Boletus rubropruinosus Barla, 1857
- Boletus barlae Fr., 1874
Опис
Шапка діаметром 2 – 8 (10) см, спочатку напівсферична, випукла, подушковидна, з опущеним краєм, пізніше випукло-розпростерта, з розпростертим краєм. Поверхня гладка, спочатку тонко-повстиста, пізніше гола, суха, замшева, часто покрита тріщинами, крізь які видніється жовта м’якоть, яскраво-червона, з коричневим, або малиновим відтінком, пурпурова, вишнева, оливково-вишнева, іноді жовтувата.
Гіменофор трубчастий, прирослий. Пори великі, кутасті, з нерівним зубчастими краями, спочатку жовті, з віком оливкові.
Споровий порошок оливково-коричневий. Спори 9-14 * 5-6 мкм, видовжено-овальної форми, жовтувато-оливкові.
Ніжка висотою 3 – 10 см, діаметром 0,5 – 3 см, циліндрична, звужується біля основи, іноді потовщена біля основи, суцільна, волокниста, вгорі жовта, знизу жовтувато-вишнево-червона, малиново-рожева, або червоно-коричнева, покрита дрібними зернистими лусочками, з віком гола.
М’якоть щільна, жовта, на зрізі повільно синіє чи зеленіє, в нижній частині ніжки червоніє, добра на смак та з приємним грибним запахом.
Їстівний гриб 3 категорії. Використовується вареним, смаженим, маринованим, сушеним.
Середовище і розповсюдження
Росте з червня по жовтень в листяних та змішаних лісах, дібровах, на узліссях, серед трави, серед моху, групами.
В Україні розповсюджений на Правобережному Поліссі.