Xerocomellus chrysenteron, Моховичок потрісканий
Синоніми і застарілі назви
- Boletus chrysenteron Bull., 1791
- Boletus subtomentosus var. cupreus (Schaeff.) Pers., 1800
- Versipellis chrysenteron (Bull.) Quél., 1886
- Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quél., 1888
- Suillus chrysenteron (Bull.) Kuntze, 1898
Опис
Шапка діаметром 3 – 7 см, спочатку напівсферична, пізніше випукла, випукло-розпростерта, подушковидно-розпростерта, увігнуто-розпростерта. Поверхня шапки суха, матова, гладка або замшева, з віком сітко-подібно розтріскана, коричнева, сірувато-коричнева, оливково-коричнева, бордово-червона, коричнево-червона, охряно-сірий. Тріщини іноді мають рожевий відтінок, крізь тріщини видніється біла м’якоть.
Гіменофор трубчастий, прирослий, злегка спускається на ніжку. Пори великі, кутасті, жовтуваті, кремово-жовті, охряно-жовті, зелено-жовті, оливково-жовті, в місцях дотику інтенсивно синіють.
Споровий порошок оливково-коричнюватий. Спори 12-15 * 4-5 мкм, видовжено-овальної або циліндрично-овальної форми, оливково-коричнюваті.
Ніжка висотою 4 – 7 см, діаметром 1 – 2 см., циліндрична, злегка потовщена, рідше потоншена біля основи, зазвичай зігнута, суцільна, гладка, знизу помітні сірі волокнисті пояски, жовтувата, коричнювата, біля основи червонувата, в місцях дотику синіє.
М’якоть білувата або жовтувата, червонувата в основі ніжки та під шкірою шляпки, на зрізі спочатку синіє, потім червоніє, в місцях пошкодження личинками почервоніла, з приємним запахом та смаком.
Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 10-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, а також маринованим та сушеним.
Середовище і розповсюдження
Росте з червня до листопада, в хвойних, листяних та змішаних лісах, поодинці та групами, часто.
Розповсюджений по всій території України.
Галерея
Автор фото: В. Шульга
Література
- Сержанина Г. И. Шляпочные грибы Белоруссии. — Мн.: Наука и техника, 1984
- Справочник-определитель: Грибы / Отв. за выпуск Ю. Г. Хацкевич. — Мн.: «Харвест», 2002. — с. 114