Tricholoma robustum, Рядовка червона

Tricholoma robustum Рядовка червона
 (Трихолома червона)
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Рядовкові (Tricholomataceae)
Рід: Рядовка (Tricholoma)
Повна назва: Tricholoma robustum (Alb. & Schwein.) Ricken, 1915

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Armillaria robusta (Alb. & Schwein.) Gillet, 1874
  • Gyrophila robusta (Alb. & Schwein.) Quél., 1886

    Опис   

Шапка діаметром 5 – 15 см, щільно-м’ясиста, спочатку напівсферична, пізніше випукло-розпростерта, іноді з горбочком посередині. Поверхня шапки клейкувата, волокнисто-луската, нерівномірно-забарвлена, коричнювато-червонувата, каштаново-червонувата, рідше брудно-рожева, рудувато-коричнювато-червонувата.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки спочатку білі, пізніше брудно-рожевуваті, з червоними плямами.

Споровий порошок білий. Спори 10-12 * 1,5-3 мкм, еліпсовидної форми, з гладкою поверхнею, неамілоїдні.

Ніжка висотою 10 – 12 см, діаметром 1,5 – 3 см, циліндрична, щільна, суцільна, з кільцем, вище кільця порошиста, біла, нижче кільця волокнисто-пластівчаста, того ж кольору, що й поверхня шапки.

М’якоть щільна, м’ясиста, біла, на зрізі спочатку злегка рожевіє, згодом рудіє, з сильним борошняним запахом.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до кінця жовтня, в хвойних соснових лісах, на піщаних ґрунтах, поодинці та групами, часто, утворює мікоризу з соснами.

Розповсюджений по всьому Поліссі, в Лівобережному Лісостепу та в Лівобережному злаково-лучному Степу.


    Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 291 – 292