Tricholoma matsutake, Рядовка мацутаке

Tricholoma matsutake2 Рядовка мацутаке
 
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Рядовкові (Tricholomataceae)
Рід: Рядовка (Tricholoma)
Повна назва: Tricholoma matsutake (S. Ito & S. Imai) Singer, 1943

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Armillaria matsutake S. Ito & S. Imai, 1925

    Опис   

Шапка діаметром 3 – 20 см, м’ясиста, спочатку напівсферична, з підвернутим краєм, пізніше розпростерта, з широким центральним горбочком. Поверхня шапки спочатку волокниста, пізніше  сильно волокнисто-луската, сіро-коричнева, з повислими залишками покривала на краю.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, спочатку повністю прикриті світлим павутинистим покривалом, білувато-кремові.

Споровий порошок білий. Спори 6,5-8,5 * 5-6,5 мкм, еліпсовидної форми, з гладкою поверхнею.

Ніжка висотою 5 – 20 см, діаметром 2,5 см, циліндрична, іноді укорінена, світла, волокнисто-луската, з коричневими великими лусочками, з кільцем.

М’якоть м’ясиста, щільна, кремова, солодкувата або злегка гіркувата на смак, з приємним запахом.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 20-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з вересня до листопада, в хвойних соснових лісах, в гірській та підгірській місцевості, поодинці та групами, дуже рідко. Широко розповсюджений в Японії вид, проте досить рідкісний для України, відомі лише одиничні знахідки даного виду на території України.

Tricholoma matsutake Tricholoma matsutake1