Tricholoma flavovirens, Рядовка зелена, Зеленушка

Tricholoma flavovirens1 Рядовка зелена
(Трихолома зелена, Рядовка жовто-зелена, Зеленушка)
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Агарикальні (Agaricales)
Сім’я: Рядовкові (Tricholomataceae)
Рід: Рядовка (Tricholoma)
Повна назва: Tricholoma flavovirens (Pers.) S. Lundell, 1942

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Tricholoma equestre (L.) P. Kumm., 1871

    Опис   

Шапка діаметром 4 – 10 см, м’ясиста, спочатку випукла, пізніше плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, з піднятим, хвилястим, іноді лопатевим, іноді розтрісканим краєм. Поверхня шапки притиснуто-луската, рідше гола, радіально-волокниста, сірувата, оливково-жовта, коричнювато-зеленувата, оливково-зеленувата, в центрі темніша, бура, коричнева, червоно-коричнева, біля країв світліша.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, широкі, тонкі, вільні або прирослі зубцем, сірчано-жовті або лимонно-жовті.

Споровий порошок білий. Спори 6-8 * 3,5-5 мкм, еліпсовидної форми, з гладкою поверхнею.

Ніжка висотою 3 – 8 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична, розширена біля основи, щільна, суцільна, гола, сірчано-жовта, жовта, зеленувато-жовта, іноді буро-луската, вгорі світліша, глибоко занурена в хвойну підстилку або в мох.

М’якоть щільна, м’ясиста, спочатку біла, пізніше злегка жовтувата, з приємним борошняним запахом.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 20-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з вересня до кінця листопада, в хвойних соснових та змішаних лісах, на піщаних ґрунтах, на хвойній підстилці, групами, часто, утворює мікоризу з сосною.

Зустрічається по всій території України.


     Література

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, П. Є. Сосін, Г. Л. Роженко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 2. – К. : Наук. думка, 1979. – с. 216 – 217
Tricholoma flavovirens Tricholoma flavovirens2 Tricholoma flavovirens3