Suillus placidus, Маслюк білий
Синоніми
- Gyrodon placidus (Bonord.) Fr.
- Boletus placidus Bonord., 1861
- Uloporus placidus (Bonorden) Quélet, 1886
- Ixocomus placidus (Bonord.) E.-J. Gilbert, 1931
- Suillus plorans subsp. placidus (Bonord.) Pilát, 1959
Опис
Шапка діаметром 3 – 8 (12) см, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, подушковидно-розспостерта, іноді горбкувата, з тупим, з віком часто піднятим краєм. Поверхня шапки гладка, клейка, в суху погоду блискуча, білувата, сірувато-біла, біло-коричнювата, по краях біло-жовтувата, в місцях дотику набуває сіро-фіолетового забарвлення. Шкірка знімається повністю.
Гіменофор трубчастий, прирослий. Пори дрібні, округлі, спочатку білуваті, прикриті білим плівчастим покривалом, пізніше жовтуваті, оливково-жовті, жовтувато-коричневі.
Споровий порошок охряно-коричневий. Спори 7-11 * 3-4 мкм, еліпсовидної форми.
Ніжка висотою 3 – 8 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична, суцільна, борошнисто-зерниста, білувата, під шапкою жовтувата, без кільця, з віком – червоно-фіолетово-бурою плямистою зернистістю.
М’якоть м’яка, м’ясиста, водяниста, в ніжці волокниста, спочатку білувата, пізніше жовтувата, під шкіркою іноді фіолетова, з приємним смаком та грибним запахом.
Їстівний гриб 2 категорії. Використовується після 10-хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, соленим. Перед відварюванням клейку шкірочку зі шляпки бажано знімати.
Середовище і розповсюдження
Росте з травня до листопада, в хвойних та змішаних лісах, з соснами, в молодих сосняках, на узліссях, групами, утворює мікоризу з п’ятихвойними соснами.
В Україні зустрічається рідко.