Sparassis crispa
Синоніми і застарілі назви
- Clavaria crispa Wulfen, 1781
- Merisma crispum (Wulfen) Ehrenb., 1818
- Masseeola crispa (Wulfen) Kuntze, 1891
- Helvella ramosa Schaeff., 1774
- Elvela ramosa Schaeff., 1774
- Sparassis radicata Weir, 1917
Опис
Плодові тіла висотою 5 – 15 (20) см, діаметром 10 – 20 (40) см, досягають ваги 6 – 10 кг, кущовидні, розгалужені, ззовні схожі на цвітну капусту, кремові, світло-жовті, охряно-жовті, з віком буруваті, коричневі, складається з відгалужень або лопатей.
Відгалуження тонкі, приплюснуті, лопатевидні, покручені, з кучерявим зубчастим краєм.
Гіменофор гладкий або шершавий, воскуватий, знаходиться на поверхні відгалужень.
Споровий порошок білуватий, жовтуватий або охряний. Спори 5-7,5 * 3-5 мкм, еліпсовидної форми, з гладенькою поверхнею, з каплями масла, безбарвні або жовтуваті.
Ніжка висотою 9 – 13 см, діаметром 2 – 5 см, центральна, малопомітна тому що глибоко занурена в субстрат, бульбовидна, спочатку білувата або жовтувата, пізніше бурувата або чорна.
М’якоть щільна, біла, на зрізі кольору не змінює, з приємним запахом.
Їстівний гриб 3 категорії, в молодому віці. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим.
Середовище і розповсюдження
Росте з серпня до кінця вересня, в хвойних лісах, на корінні або біля основи живих та сухостійних стовбурів, на пеньках дерев хвойних порід, сосен, ялин, ялиці, рідко. Спричиняє червону гниль деревини.
Рідкісний вид. Зустрічається на Лівобережному та Західному Поліссі, в Карпатах. Занесений до Червоної Книги України зі статусом “зникаючий”.
Література
- Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, Г. Г. Радзієвський, С. В. Шевченко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 1. – К. : Наук. думка, 1972. – с. 69