Sarcodon imbricatum
Синоніми і застарілі назви
- Scutiger subsquamosus (Batsch) Paulet, 1812
- Hydnum repandum var. squamosum Fr., 1815
- Hydnum badium Pers., 1825
- Sarcodon subsquamosus (Batsch) P. Karst., 1881
- Phaeodon imbricatus (L.) J. Schröt., 1888
- Sarcodon squamosus (Schaeff.) P. Karst., 1889
- Hydnum adpressum Lloyd, 1916
Опис
Плодові тіла складаються з шапки та ніжки.
Шапка діаметром 5 – 20 см, товщиною 0,5 – 3 см, товсто-м’ясиста, випукло-розпростерта, увігнуто-розпростерта, з загнутим, опушеним краєм. Поверхня шапки суха, покрита великими черепичасто-розташованими темними, бурими лусочками, світло-коричнева, з віком темніє.
Гіменофор шипастий, спускається на ніжку. Шипики конусовидні, загострені, довжиною 2 – 7 мм, діаметром 0,3 – 0,5 мм, ламкі, світло-коричневі або темно-коричневі.
Споровий порошок буруватий. Спори 6-7 * 5-6 мкм, округло-кутастої форми, з грубо-бородавчастою поверхнею.
Ніжка висотою 2 – 9 см, діаметром 1 – 3 см, товста, центральна або ексцентрична, циліндрична, потовщена біля основи, суцільна, рідко порожниста, гладка, того ж кольору, що й шапка, бурувата, іноді з фіолетовим відтінком, біля основи темна.
М’якоть щільна, з віком тверда, брудно-біла, сірувата, жовтувата, з гіркуватим, терпкуватим смаком, та з приємним пряним запахом.
Їстівний гриб 4 категорії, в молодому віці. Використовується після 25-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, а також соленим та сушеним.
Середовище і розповсюдження
Росте з кінця серпня до листопада, в хвойних та змішаних лісах, з соснами, на піщаних ґрунтах, групами, рідко.
Зустрічається по всьому Поліссі, в Західному Лісостепу, в Розтоцько-Опільських Лісах.
Література
- Зерова М. Я. Визначник грибів України / М. Я. Зерова, Г. Г. Радзієвський, С. В. Шевченко // Базидіоміцети. – Т. 5, кн. 1. – К. : Наук. думка, 1972. – с. 100 – 101