Russula violacea

Russula violacea2 Сироїжка фіолетова
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula violacea Quél., 1883

Умовно їстівний, 4 категорія

     Опис

Шапка діаметром 2 – 7 см, спочатку  випукла, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, вдавлено-розпростерта, з тонким, гладеньким, майже прозорим, рубчастим  краєм. Поверхня шапки гладка, гола, суха, в вологу погоду клейка,  фіолетова, коричнювато-фіолетова, зеленувато-фіолетова, лілувата.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки широкі, спочатку білуваті, пізніше кремові.

Споровий порошок жовтуватий. Спори 8-10(12) * 7-10 мкм, з шипуватою поверхнею.

Ніжка висотою 4 – 6 см, діаметром 0,8 – 1,5 см, циліндрична або злегка булововидна, іноді звужена біля основи, ламка, спочатку суцільна, пізніше з пустотами, гладка, біла, з віком жовтіє.

М’якоть тонка, ламка, рихла, біла, під шкіркою пурпурова, їдка на смак, без запаху, або з слабким запахом пеларгонії.

Умовно їстівний гриб 4 категорії, або неїстівний гриб. Використовується лише соленим, після вимочування або виварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до жовтня, в листяних та хвойних соснових лісах, на вологих ділянках, серед трави, на узліссях, з дубами, грабами, буками, березами, осиками, поодинці та групами.

В Україні зустрічається на Правобережному Поліссі, Лівобережному Лісостепу, та в Карпатах.

Russula violacea1 Russula violacea