Russula violacea
Опис
Шапка діаметром 2 – 7 см, спочатку випукла, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, вдавлено-розпростерта, з тонким, гладеньким, майже прозорим, рубчастим краєм. Поверхня шапки гладка, гола, суха, в вологу погоду клейка, фіолетова, коричнювато-фіолетова, зеленувато-фіолетова, лілувата.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки широкі, спочатку білуваті, пізніше кремові.
Споровий порошок жовтуватий. Спори 8-10(12) * 7-10 мкм, з шипуватою поверхнею.
Ніжка висотою 4 – 6 см, діаметром 0,8 – 1,5 см, циліндрична або злегка булововидна, іноді звужена біля основи, ламка, спочатку суцільна, пізніше з пустотами, гладка, біла, з віком жовтіє.
М’якоть тонка, ламка, рихла, біла, під шкіркою пурпурова, їдка на смак, без запаху, або з слабким запахом пеларгонії.
Умовно їстівний гриб 4 категорії, або неїстівний гриб. Використовується лише соленим, після вимочування або виварювання.
Середовище і розповсюдження
Росте з серпня до жовтня, в листяних та хвойних соснових лісах, на вологих ділянках, серед трави, на узліссях, з дубами, грабами, буками, березами, осиками, поодинці та групами.
В Україні зустрічається на Правобережному Поліссі, Лівобережному Лісостепу, та в Карпатах.