Russula vinosa

Russula vinosa Сироїжка винно-червона
(Сироїжка темна) 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula vinosa Lindblad, 1901

Їстівний, 3 категорія

    Синоніми

  • Russula decolorans var. obscura Romell, 1891
  • Russula pubescens Velen., 1920
  • Russula phoenix Kucera, 1930

     Опис

Шапка діаметром 5 – 10 (12) см, спочатку напівсферична, випукла, пізніше плоско-розпростерта, вдавлено-розпростерта, м’ясиста, з тупим гладеньким краєм. Поверхня шапки гладка, в вологу погоду злегка клейка, в суху погоду суха, винно-червона, пурпурова, жовтувато-брудно-рожева, коричнювато-пурпурова, лілово-пурпурова, іноді з жовтим або оливковим відтінком, темніша в центрі, з більш світлим краєм.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки середньої густоти, прирослі, спочатку білі, пізніше кремові, з рожевим відтінком, з віком сіріють.

Споровий порошок кремовий. Спори 9-10 * 7-8 мкм, еліпсовидної форми, з тонко-шипуватою орнаментацією.

Ніжка висотою 5 – 8 см, діаметром до 3 см, циліндрична або булавовидна, щільна, суцільна, поздовжньо-зморшкувата, біла або жовтувата, іноді з червонуватим відтінком, біля основи бурувата, з віком сіріє.

М’якоть щільна, біла, з віком сіріє, на зрізі спочатку червоніє, пізніше коричневіє, сіріє, з приємним запахом та слабо їдкуватим смаком. Реакція з FeSO4 (залізним купоросом) забарвлює м’якоть молодих екземплярів в оранжевий колір, старих в сіро-рожевий.

Їстівний гриб 3 категорії. Використовується вареним, смаженим, маринованим, соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до жовтня, в хвойних соснових лісах, на заболочених ділянках, поодинці та групами.

Russula vinosa1 Russula vinosa2 Russula vinosa3