Russula sororia

Russula_sororia_0 Сироїжка сестринська
 
Відділ:   Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас:   Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок:   Руссуальні (Russulales)
Сім’я:   Сироїжкові (Russulaceae)
Рід:   Сироїжка (Russula)
Повна назва:   Russula sororia (Fr.) Romell, 1891

Їстівний, 3 категорія

    Синоніми і застарілі назви

  • Russula consobrina var. sororia Fr., 1838
  • Russula livescens var. sororia (Fr.) Quél., 1888
  • Russula pectinata var. sororia (Fr.) Maire, 1937

     Опис

Шапка діаметром 3 – 6 см, спочатку випукла, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, злегка увігнута посередині, з рубчастим краєм. Поверхня шапки клейкувата, в вологу погоду слизиста, сіро-коричнева або коричнева, часто з іржавими плямами. Шкірка знімається до середини шапки.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки білуваті.

Споровий порошок білувато-бежевий.

Ніжка циліндрична, всередині губчаста, ламка, білувата, часто покрита іржавими плямами.

М’якоть ламка, спочатку з маслянистим смаком, згодом пекуча на смак, з слабким неприємним запахом зіпсованого сиру.

Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, соленим. Після відварювання пекучий смак зникає.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до жовтня, в листяних дубових лісах, групами.

Зустрічається в Правобережному Лісостепу.



    Галерея

Russula_sororia_1 Russula_sororia_2 Russula_sororia_3
Russula_sororia_4 Russula_sororia_5 Russula_sororia_6
Russula_sororia_7 Russula_sororia_8 Russula_sororia_9

Автор фото: В. Шульга