Russula sororia
Синоніми і застарілі назви
- Russula consobrina var. sororia Fr., 1838
- Russula livescens var. sororia (Fr.) Quél., 1888
- Russula pectinata var. sororia (Fr.) Maire, 1937
Опис
Шапка діаметром 3 – 6 см, спочатку випукла, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, злегка увігнута посередині, з рубчастим краєм. Поверхня шапки клейкувата, в вологу погоду слизиста, сіро-коричнева або коричнева, часто з іржавими плямами. Шкірка знімається до середини шапки.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки білуваті.
Споровий порошок білувато-бежевий.
Ніжка циліндрична, всередині губчаста, ламка, білувата, часто покрита іржавими плямами.
М’якоть ламка, спочатку з маслянистим смаком, згодом пекуча на смак, з слабким неприємним запахом зіпсованого сиру.
Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, соленим. Після відварювання пекучий смак зникає.
Середовище і розповсюдження
Росте з липня до жовтня, в листяних дубових лісах, групами.
Зустрічається в Правобережному Лісостепу.
Галерея