Russula rosea
Синоніми і застарілі назви
- Russula rosacea (Pers.) Gray, 1821
- Russula luteotacta var. rosacea (Pers.) Singer, 1929
- Russula lepida Fr., 1836
Опис
Шапка діаметром 4 – 8 (10) см, м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, вдавлено-розпростерта, з рівним, товстим краєм. Поверхня шапки гладка, рожево-червона, яскравіша в центрі, з розмитими білуватим або жовтуватим плямами, в вологу погоду вимивається до лимонно-білуватої.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, тонкі, прирослі, спочатку білі, пізніше кремові або рожевувато-кремові.
Споровий порошок жовтуватий. Спори 6-9 * 5-8 мкм, майже округлої форми, з тупо-бородавчастою поверхнею.
Ніжка висотою 3 – 8 см, діаметром 1,5 – 2,5 см, циліндрична або злегка булавоподібна, суцільна, волокниста, біла або рожевувата.
М’якоть щільна, біла, на зрізі злегка сіріє, спочатку гіркувата, з віком солодкувата на смак, з слабким фруктовим запахом.
Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим.
Середовище і розповсюдження
Росте з серпня до жовтня, в листяних та хвойних соснових лісах, поодинці та групами, рідко.
Зустрічається на Правобережному Поліссі та в Правобережному Лісостепу.
Галерея