Russula pulchella

Russula pulchella1 Сироїжка красива
 (Сироїжка вицвітаюча)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula pulchella IG Borshch., 1857

Умовно їстівний, 4 категорія

    Синоніми

  • Russula nauseosa var. pulchella (IG Borshch.) Killerman, 1936
  • Russula palustris Peck, 1900
  • Russula arnouldii Maire ex Barbier, 1911
  • Russula horticola Kudrna, 1920
  • Russula exalbicans f. decolorata Singer, 1938

    Опис

Шапка діаметром 4 – 8 см, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, увігнуто-розпростерта, іноід з бугорком посередині, з тонким, гладким, хвилястим, іноді потрісканим краєм. Поверхня шапки гладка, в вологу погоду клейка, спочатку яскраво-червона, швидко вицвітає до пурпурово-рожевого, жовтувато-рожевого, коричнювато-рожевого, сірувато-рожевого, з віком вицвітає до білувато-рожевого.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, вузькі, прирослі, спочатку білуваті, з віком жовті.

Споровий порошок жовтувато-охряний. Спори 8-10 * 7-8 мкм, з бородавчастою поверхнею.

Ніжка висотою 4 – 7 см, діаметром 1,5 – 2 см, циліндрична, суцільна, спочатку білувата, червонувата, лілувата, з віком сіріє.

М’якоть щільна, ламка, білувата, з віком сіріє, на зрізі набуває лілово-сірого забарвлення, з їдким смаком та легким неприємним запахом.

Умовно їстівний гриб, 4 категорії, через їдкий смак та неприємний запах. Використовується соленим після вимочування, або 15-ти хвилинного виварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня по вересень, в листяних та хвойних лісах, переважно під березами, осиками, соснами, на вологих ділянках, серед моху, поодинці та групами, рідко..

В Україні зустрічається на Правобережному Поліссі.

Russula pulchella Russula pulchella3