Russula pseudointegra
Опис
Шапка діаметром 3 – 13 см, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, з тупим, рівним, гладким або хвилястим краєм. Поверхня шапки суха, матова, бархатиста, рожево-червона, оранжево-червона, з розмитими жовтуватими плямами.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, тонкі, прирослі, спочатку білуваті, пізніше кремові, іноді червонуваті на краях.
Споровий порошок охряно-жовтий. Спори 7-9 * 7-8 мкм, майже кулястої форми, з бородавчастою поверхнею.
Ніжка висотою 2 – 15 см, діаметром 1,5 – 3 см, циліндрична, злегка потовщена біля основи, щільна, тверда, спочатку суцільна, пізніше з порожнинами, поздовжньо-зморшкувата, білувата, іноді рожевувата біля основи, з віком сірувата.
М’якоть нещільна, біла, під шкіркою червонувата, з віком сірувата, дуже гірка на смак, з приємним фруктовим запахом.
Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, а також соленим.
Середовище і розповсюдження