Russula pelargonia
Синоніми
- Russula pelargonia var. citrinovirens Sarnari, 1986
- Russula cremeolilacina Reumaux, 1996
Опис
Шапка діаметром 2 – 5 см, спочатку напівсферична, випукла, з опущеним краєм, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, з тонким, тупим, плоским, рубчастим краєм. Поверхня шапки гладка, гола, суха, в вологу погоду злегка клейка, матова, бордова, фіолетова, сіро-зелена, сірувато-лілувата, з зеленуватим відтінком, сизувато-зеленувата, сизувато-оливкова, вицвітає до білуватої.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, спочатку білі, пізніше кремові.
Споровий порошок жовтуватий. Спори 7-10 * 5,5-9 мкм, з середньою або високою орнаментацією.
Ніжка висотою 4 – 9 см, діаметром 1,5 – 3 см, циліндрична або булавоподібна, щільна, гладка або поздовжньо-зморшкувата, білувата.
М’якоть тонка, ламка, біла, під шкіркою оливково-сірувата, рожева, спочатку солодкувата, пізніше гостра на смак, з запахом пеларгонії.
Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, а також соленим.
Середовище і розповсюдження