Russula paludosa

Russula paludosa1 Сироїжка болотяна
 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula paludosa Britzelm., 1891

Їстівний, 3 категорія

    Синоніми

  • Russula integra var. paludosa (Britzelm.) Singer, 1923
  • Russula elatior Lindblad, 1901
  • Russula integra var. rubrotincta Peck, 1902
  • Russula fragaria Kudrna, 1902
  • Russula olgae Velen., 1920

     Опис

Шапка діаметром 4 – 12 (15) см, м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, з опущеним краєм, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, з товстим, спочатку гладким, з віком рубчастим  краєм. Поверхня шапки гладка, блискуча, клейка, яскраво-червона, коричнево-червона, оранжево-червона, винно-червона, червона з рудуватим відтінком, вицвітає до світло-охряної, з віком рудіє або жовтіє.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, широкі, прирослі, спочатку білуваті, пізніше жовтуваті, іноді з червонуватим відтінком.

Споровий порошок жовтий. Спори 9-12 * 8-10 мкм, з шипуватою поверхнею.

Ніжка висотою 4 – 10 (15) см, діаметром 1,5 – 4 см, циліндрична, щільна або рихла, спочатку суцільна, пізніше з порожнинами, біла, біля основи рожевувата.

М’якоть щільна, ламка, біла, на зрізі кольору не змінює, солодкуватий на смак, без вираженого запаху. Реакція з FeSO4 (залізним купоросом) злегка забарвлює в жовтий колір.

Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до жовтня, в хвойних соснових лісах, на вологих ділянках, біля боліт, біля торфовищ, серед моху, серед чорниці, поодинці та групами.

В Україні розповсюджений на Поліссі.

Russula paludosa Russula paludosa2 Russula paludosa3