Russula olivacea

Russula olivacea Сироїжка оливково-зелена
 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula olivacea (Schaeff.) Fr., 1838

Їстівний, 3 категорія

    Синоніми

  • Russula alutacea var. olivacea (Schaeff.) J. Lange, 1926
  • Russula maxima Velen., 1920
  • Russula alutacea f. roseola JE Lange, 1926
  • Russula alutacea f. pavonina Bres., 1929
  • Russula languida Cern. & H. Raab, 1955

     Опис

Шапка діаметром 6 – 12 (20) см, м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, з опущеним краєм, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, з рівним, гладким, тупим, з віком рубчастим краєм. Поверхня шапки шершава, матова, пурпурова, темно-пурпурова, оливково-зелена, оливково-коричнювата, з пурпурово-зеленими, червоно-зеленими, жовто-зеленими розпливчастими плямами.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки широкі, густі, прирослі зубцем, спочатку білуваті, зеленувато-жовті, з віком набувають червонуватого відтінку.

Споровий порошок жовтий. Спори 8,5-10,5 * 7,5-9 мкм, майже кулястої форми, шипуваті.

Ніжка висотою 3 – 7 см, діаметром 1,5 – 3 см, циліндрична або булавовидна, щільна, суцільна, гладка,  білувата, вгорі пурпурова, внизу жовта.

М’якоть щільна, спочатку білувата, пізніше жовтувата або оливкова, з віком коричнювата, на зрізі буріє, без запаху, з солодкуватим смаком.

Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, а також соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте в серпні та вересні, в листяних, хвойних та змішаних лісах, з березами, сонами, поодинці та групами.

В Україні розповсюджений в Лівобережному Лісостепу.

Russula olivacea3