Russula olivacea
Синоніми
- Russula alutacea var. olivacea (Schaeff.) J. Lange, 1926
- Russula maxima Velen., 1920
- Russula alutacea f. roseola JE Lange, 1926
- Russula alutacea f. pavonina Bres., 1929
- Russula languida Cern. & H. Raab, 1955
Опис
Шапка діаметром 6 – 12 (20) см, м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, з опущеним краєм, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, з рівним, гладким, тупим, з віком рубчастим краєм. Поверхня шапки шершава, матова, пурпурова, темно-пурпурова, оливково-зелена, оливково-коричнювата, з пурпурово-зеленими, червоно-зеленими, жовто-зеленими розпливчастими плямами.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки широкі, густі, прирослі зубцем, спочатку білуваті, зеленувато-жовті, з віком набувають червонуватого відтінку.
Споровий порошок жовтий. Спори 8,5-10,5 * 7,5-9 мкм, майже кулястої форми, шипуваті.
Ніжка висотою 3 – 7 см, діаметром 1,5 – 3 см, циліндрична або булавовидна, щільна, суцільна, гладка, білувата, вгорі пурпурова, внизу жовта.
М’якоть щільна, спочатку білувата, пізніше жовтувата або оливкова, з віком коричнювата, на зрізі буріє, без запаху, з солодкуватим смаком.
Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, а також соленим.
Середовище і розповсюдження