Russula nitida

Russula nitida Сироїжка блискуча
 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula nitida (Pers.) Fr., 1838

Їстівний, 4 категорія

    Синоніми

  • Russula sphagnophila Kauffman, 1909
  • Russula betulina Melzer, 1925
  • Russula sphagnophila var. heterosperma Singer, 1938
  • Russula venosa var. pallida JE Lange, 1938
  • Russula schoeffelii Cern. & H. Raab, 1955
  • Russula nitida f. ochraceoalba (Singer) Bon, 1987

     Опис

Шапка діаметром 3 – 6 см, спочатку  випукла, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, вдавлено-розпростерта, з тупим, гладеньким, рубчастим  краєм. Поверхня шапки гладка, гола, блискуча, темно-фіолетова, коричнево-фіолетова, червоно-фіолетова, оливково-фіолетова, пурпурово-фіолетова, жовтувато-зеленувато-червона, в центрі часто жовтувата або коричнювата.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки широкі, спочатку кремові, пізніше жовті.

Споровий порошок жовтий. Спори 8-13 * 8-11 мкм, майже округлі, з грубо-шипуватою поверхнею.

Ніжка висотою 2 – 5 см, діаметром 0,8 – 1,5 см, циліндрична або злегка булововидна, ламка, спочатку суцільна, пізніше з пустотами, гладка, біла, біля основи жовтувата, з віком сіріє.

М’якоть тонка, ламка, біла, їдка на смак, в ніжці солодкувата, без запаху, або з слабким неприємним запахом.

Їстівний гриб 4 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного виварювання, вареним, смаженим, а також соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до жовтня, в листяних та хвойних соснових лісах, переважно під березами та дубами, поодинці та групами.

В Україні зустрічається на Правобережному Поліссі.

Russula nitida2 Russula nitida3