Russula melliolens

Russula melliolens Сироїжка медова
 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula melliolens Quél, 1898

Їстівний, 3 категорія

    Синоніми

  • Russula ochroflavescens Reumaux, 1996

    Опис

Шапка діаметром 3 – 12 см, м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, увігнуто-розпростерта, з хвилястим або лопатевим, слабо рубчастим краєм. Поверхня шапки дрібно-зморшкувата або шершава, гола, матова, суха, в вологу погоду клейка, рожево-червона, червоно-коричнева, рожева, оранжева, в центрі темніша, іноді майже чорна, з віком з рудими плямами.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, широкі, спочатку білі, з віком жовтуваті, з рудо-жовтими плямами.

Споровий порошок жовтуватий. Спори 9-11 * 8-10 мкм, з низькою орнаментацією.

Ніжка висотою 5 – 10 см, діаметром 1,5 – 2,5 см, циліндрична або булавовидна, іноді звужена біля основи, щільна, спочатку суцільна, пізніше з порожнинами, біла, місцями рожевувата або червонувата, біля основи рудувата.

М’якоть щільна, пізніше рихла, біла, з віком місцями рудувата, спочатку з гоструватим, пізніше з солодкуватим смаком, без запаху, при підсиханні з сильним  запахом меду.

Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, а також соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з червня по жовтень, в листяних та змішаних лісах, переважно з дубами, грабами, буками, поодинці та групами, рідко.

Russula melliolens1 Russula melliolens2 Russula melliolens3