Russula lilacea

Russula lilacea1 Сироїжка лілова
 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula lilacea Quél., 1877

Їстівний, 3 категорія

    Синоніми

  • Russula lilacea var. carnicolor Bres., 1892
  • Russula pseudolilacea J. Blum, 1954
  • Russula cremeoflavescens Reumaux, 1996

   Опис

Шапка діаметром 3 – 8 см, спочатку випукла, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, увігнуто-розпростерта, з товстим, гладким або горбкуватим краєм. Поверхня шапки гладка, слизькувата, лілова, червонувато-лілова, рожево-фіолетова, іноді світло-червона, в центрі оливково-зеленувата, або жовто-коричнювата, на краях світліша, з віком вицвітає до жовтуватої, охряної.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки широкі, спочатку білі, пізніше кремові, з віком жовтіють, в місцях дотику сіріють.

Споровий порошок спочатку білуватий, пізніше кремовий. Спори 7-9(11) * 8 мкм, майже кулястої форми, з рідкими грубими бородавками, шипасті.

Ніжка висотою 2 – 4 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична або булавоподібна, рихла, спочатку суцільна, пізніше з порожнинами, біла, місцями з пурпуровим відтінком, спочатку покрита борошнистим нальотом, пізніше гола, в місцях дотику злегка коричневіє.

М’якоть біла, на зрізі повільно набуває коричневого або бурувато-сірого забарвлення, без запаху з солодкуватим смаком, в основі ніжки з гіркуватим смаком.

Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, маринованим, а також соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до жовтня, у листяних лісах, лісових насадженнях, з дубами, буками, грабами, ліщиною, серед трави, на вологих ділянках, поодинці та групами, рідко.

В Україні зустрічається на Правобережному Поліссі та в Лівобережному Лісостепу.

Russula lilacea Russula lilacea2 Russula lilacea3