Russula farinipes
Опис
Шапка діаметром 3 – 6 (9) см, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, увігнуто-розпростерта, лійковидна, іноді асиметрична, з тонким, рівним або хвилястим, рубчастим краєм. Поверхня шапки гладка, гола, клейка, з віком суха, блискуча, охряно-оранжева, блідо-жовта, світло-охряно-жовтувата, коричнювата, бурувато-кремова, сірувато-коричнювата, жовтувато-коричнювата.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки середньої густоти, прирослі, слабо набігають на ніжку, спочатку білі, пізніше жовтуваті, виділяють каплі рідини.
Споровий порошок білий. Спори 7-9(11) * 6-8(10) мкм, еліпсовидної або округлої форми, з бородавчастою, шипуватою поверхнею.
Ніжка висотою 2 – 5 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична, звужена біля основи, часто ексцентрична, спочатку суцільна, пізніше з порожнинами, спочатку біла, пізніше жовтувата, вгорі з борошнистим нальотом.
М’якоть щільна, тонка, біла, під шкіркою жовтувата, з гострим, гіркуватим смаком та приємним грибним або фруктовим запахом.
Умовно їстівний гриб 4 категорії, або неїстівний. Використовується лише соленим після тривалого вимочування або виварювання.
Середовище і розповсюдження
Росте з середини липня до вересня, в листяних лісах, лісових насадженнях, з буками, дубами, березами, на вологих ділянках, поодинці та групами,
Розповсюджений по всій території України.