Russula densifolia

Russula densifolia2 Підгруздок густопластинчастий
 (Сироїжка густопластинчаста)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula densifolia Secr. ex Gillet, 1876

Їстівний, 4 категорія

   Опис

Шапка діаметром 5 – 10 (12) см, спочатку випукла, з підвернутим краєм, пізніше випукла, увігнуто-розпростерта, з товстим гладким краєм. Поверхня шапки гладка, суха, матова, в вологу погоду клейка, сірувато-бура, сірувато-коричнева, буро-коричнева, з віком з зеленуватим або чорнуватим відтінком.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, тонкі, прирослі, спочатку білуваті, брудно-біло-зеленуваті, пізніше буро-кремові або сірі.

Споровий порошок білий. Спори 6,5-9,5 * 5,5-6,7 мкм, еліпсовидної форми, з слабо вираженою орнаментацією.

Ніжка висотою 3 – 8 см, діаметром 2 – 3 см, циліндрична, гладка, щільна, того ж кольору, що й поверхня шапки.

М’якоть щільна, тверда, ламка, біла, на зрізі спочатку швидко червоніє, а потім чорніє, з приємним запахом та гострим смаком. Реакція з FeSO4 (залізним купоросом) забарвлює м’якоть спочатку в рожевий  колір, пізніше в брудно-зелений.

Їстівний гриб 4 категорії, низької харчової якості. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, а також соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до вересня, в листяних  та хвойних лісах, переважно з дубами, соснами, ялинами, групами.

В Україні розповсюджений на Правобережному Поліссі та в Карпатах.


  Схожі види

Підгруздок біло-чорний (Russula albonigra), відрізняється м’якоттю, яка на зрізі відразу чорніє.

Підгруздок чорний (Russula adusta), відрізняється м’якоттю з м’яким смаком, яка на зрізі набуває спочатку червонувато-сірого, пізніше темно-сірого кольору.

Підгруздок чорніючий (Russula nigricans), відрізняється товстими рідкими пластинками та більшими розмірами плодових тіл

Russula densifolia Russula densifolia1 Russula densifolia3