Russula delica
Опис
Шапка діаметром 5 – 10 (15) см, щільно-м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, пізніше увігнуто-розпростерта, з гладеньким, підігнутим або плоским краєм. Поверхня шапки гладка, суха, матова, біла, брудно-біла, з жовтуватими або охряними плямами.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, вузькі, прирослі, іноді слабо набігають на ніжку, спочатку білувато-зеленуваті, з віком кремові.
Споровий порошок білий. Спори 8-11 * 8-10 мкм, майже кулястої форми, шипуваті.
Ніжка висотою 2 – 4 см, діаметром 1,5 – 2,5 см, циліндрична, звужена до основи, дуже щільна, спочатку суцільна, пізніше порожниста, спочатку біла, білувата, пізніше бурувата.
М’якоть щільна, біла, з солодкуватим смаком та приємним запахом.
Їстівний гриб 2 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим, а також соленим.
Середовище і розповсюдження
Росте з липня по жовтень, в листяних та хвойних лісах, з дубами, осиками, березами, ялинами, групами, рідко.
Розповсюджений по всьому Поліссі, в Карпатах, в Правобережному та Лівобережному Лісостепу.
Галерея