Russula curtipes
Опис
Шапка діаметром 4 – 12 (15) см, м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, з тонким, плоским краєм. Поверхня шапки гладка, суха, темно-червона, рожева, червоно-коричнева, іноді з жовтуватим відтінком.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки спочатку білі, пізніше жовтуваті.
Споровий порошок жовтий. Спори 6-8 * 7-9,5 мкм, з середньою орнаментацією.
Ніжка висотою 2 – 5 см, діаметром 1,5 – 3 см, циліндрична, злегка звужена біля основи, спочатку щільна, пізніше крихка, біла.
М’якоть щільна, білий, з м’яким смаком та легким фруктовим запахом.
Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим.
Середовище і розповсюдження
Росте в серпні та вересні, в листяних лісах, з дубами та буками, рідко.
В Україні розповсюджений на Правобережному Поліссі.