Russula consobrina
Опис
Шапка діаметром 3 – 7 (11) см, м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, увігнуто-розпростерта, з тонким, спочатку рівним, пізніше рубчастим краєм. Поверхня шапки гладка, гола, сірувато-бура, сірувато-коричнева, брудно-біла, біля країв світліша.
Гіменофор пластинчастий. Пластинки товсті, спочатку білуваті, пізніше сірувато-кремові.
Споровий порошок жовтуватий або кремовий. Спори 7-9 * 6-7 мкм, з бородавчастою поверхнею.
Ніжка висотою 3 – 8 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична або булавовидна, спочатку суцільна, пізніше з порожнинами, спочатку біла, пізніше сірувата.
М’якоть щільна, тонка, біла, сірувата, дуже їдка на смак, без запаху.
Умовно їстівний гриб 4 категорії, або неїстівний. Використовується лише соленим після тривалого вимочування або виварювання.
Середовище і розповсюдження
Росте з серпня до жовтня, в листяних та хвойних лісах, переважно з дубами, соснами, ялинами, на вологих ділянках, поодинці та групами.
В Україні розповсюджений на Правобережному Поліссі та Лівобережному Лісостепу.