Russula consobrina

Russula consobrina Сироїжка сірувато-біла
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula consobrina (Fr.) Fr., 1825

Умовно їстівний, 4 категорія

     Опис

Шапка діаметром 3 – 7 (11) см, м’ясиста, спочатку напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, увігнуто-розпростерта, з тонким, спочатку рівним, пізніше  рубчастим  краєм. Поверхня шапки гладка, гола, сірувато-бура, сірувато-коричнева, брудно-біла, біля країв світліша.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки товсті, спочатку білуваті, пізніше сірувато-кремові.

Споровий порошок жовтуватий або кремовий. Спори 7-9 * 6-7 мкм, з бородавчастою поверхнею.

Ніжка висотою 3 – 8 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична або булавовидна, спочатку суцільна, пізніше з порожнинами, спочатку біла, пізніше сірувата.

М’якоть щільна, тонка, біла, сірувата, дуже їдка на смак, без запаху.

Умовно їстівний гриб 4 категорії, або неїстівний. Використовується лише соленим після тривалого вимочування або виварювання.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до жовтня, в листяних та хвойних лісах, переважно з дубами, соснами, ялинами, на вологих ділянках, поодинці та групами.

В Україні розповсюджений на Правобережному Поліссі та Лівобережному Лісостепу.

Russula consobrina1 Russula consobrina2 Russula consobrina3