Russula clavipes

Russula clavipes2 Сироїжка булавонога
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula clavipes Velen., 1920

Їстівний, 3 категорія

    Синоніми

  • Russula xerampelina var. elaeodes Bres., 1929

     Опис

Шапка діаметром  4 – 10 см, м’ясиста, спочатку  напівсферична, випукла, пізніше випукло-розпростерта, розпростерта, вдавлено-розпростерта, з рівним, гладким, рідко рубчастим краєм. Поверхня шапки гладка, суха, матова, в вологу погоду блискуча, світло-коричнева, коричнева, біля країв світліша, охряна, іноді з рожевуватим відтінком.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки спочатку білі, з віком світло-кремові, світло-коричневі.

Споровий порошок охряний. Спори 6-8 * 6-10 мкм, еліпсовидної форми, з шипуватою поверхнею, з середньою орнаментацією.

Ніжка висотою 4 – 10 см, діаметром 1 – 2 см, біля основи 4 см, булавовидної форми, спочатку суцільна, з віком з порожнинами, поздовжньо-зморшкувата, біла, іноді з блідо-рожевим відтінком, з віком та в місцях пошкодження набуває спочатку жовтіє, потім коричневіє.

М’якоть щільна, з віком рихла, спочатку біла, пізніше, жовтіє та коричневіє, м’яка на смак, та з запахом оселедця.

Їстівний гриб 3  категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання. вареним, смаженим, а також соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з липня до жовтня, в хвойних та змішаних лісах, з ялинами, соснами, березами, осиками, на вологих ділянках, на кислих ґрунтах, серед моху, серед чорниці, групами.

Russula clavipes Russula clavipes1 Russula clavipes3