Russula caerulea

Russula caerulea3 Сироїжка бугорчато-лазурова
(Сироїжка синя) 
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Руссуальні (Russulales)
Сім’я: Сироїжкові (Russulaceae)
Рід: Сироїжка (Russula)
Повна назва: Russula caerulea Fr., 1838

Їстівний, 3 категорія

    Синоніми

  • Russula amoenata Britzelm., 1838
  • Russula caerulea var. umbonata Gillet, 1892
  • Russula amara Kucera, 1927
  • Russula amoenata f. austriaca Singer, 1934

    Опис

Шапка діаметром 3 – 7 см, м’ясиста, спочатку напівсферична, округло-конусовидна, пізніше випукло-розпростерта, плоско-розпростерта, з бугорком посередині, та з тупим, гладким, з віком рубчастим краєм. Поверхня шапки гладка, клейка, фіолетова, жовтувато-фіолетова, фіолетово-рожева, винно-червона, пурпурово-рожева, бурувато-синя, рудувато-коричнювата, в вологу погоду світло-бузкова, переважно світліша в центрі, з віком вицвітає до жовто-бурої.

Гіменофор пластинчастий. Пластинки густі, прирослі, спочатку білуваті, пізніше охряні, жовто-охряні.

Споровий порошок охряний або світло-жовтий. Спори 7-10 * 7-8 мкм, майже округлої або еліпсовидної форми, з шипуватою поверхнею.

Ніжка висотою 4 – 10 см, діаметром 1 – 2 см, циліндрична або булавовидна, суцільна, біла, з віком сірувата біля основи.

М’якоть щільна, біла, на зрізі злегка сіріє або буріє, під шкіркою бузкова, солодкувата на смак, з фруктовим запахом або без запаху.

Їстівний гриб 3 категорії. Використовується після 15-ти хвилинного відварювання, вареним, смаженим,  а також соленим.


    Середовище і розповсюдження

Росте з серпня до вересня, в листяних лісах, з березами та осиками, на вологих ділянках, поодинці та групами.

В Україні зустрічається в Лівобережному Злаково-лучному Степу та Лівобережному Лісостепу.

Russula caerulea Russula caerulea1 Russula caerulea2